settings icon
share icon
Pitanje

Šta je duhovni dar pomaganja?

српски

Odgovor


Duhovni dar pomaganja nalazi se u Bibliji kao jedan od duhovnih darova. Grčka reč koja postoji za pomaganje u 1. Korinćanima 12:28 se nalazi samo tamo u Novom zavetu. Zato je pomalo i nejasno značenje tog dara. Reč koja se prevodi kao „pomaganje" doslovno znači „olakšati, pojačati, učestvovati i/ili podržati". Oni koji imaju dar pomaganja su oni koji mogu da pomognu ili olakšaju pomoć drugima u crkvi sa saosećanjem i blagodaću. Ovaj dar ima širok spektar primene, od pomoći pojedincima sa dnevnim potrebama do asistencije u administraciji crkve.

Pomoć u okviru Hristovog tela može da ima mnogo oblika. Neki vide dar pomoganja kao da je data onima koji mogu da „pruže ruku" pomoći i rade i najobičnije i neprivlačne poslove sa duhom poniznosti i blagodati. Pomagači su oni koji često dobrovoljno rade na redovnoj bazi na crkvenoj zgradi ili zemljištu oko nje, često ne privlačeći nikakvu pažnju. Drugi vide pomoć kao asistenciju udovcima/udovicama, starijima, ili porodicama u obavljanju svakodnevnih poslova, uz pomoć u onim oblastima gde je potrebna. Ovi pomoćnici pružaju dar služenja u najširem smislu, pomažući Hristovom telu.

Međutim, možda postoji dublje značenje dara pomoći. Pošto je on jedan od duhovnih darova Svetog Duha, a svi oni izgrađuju Hristovo telo, duhovni aspekt dara pomoći je dat radi jedinstvene sposobnosti da se prepoznaju oni koji se bore sa sumnjom, strahovima i drugim duhovnim borbama. Oni prilaze onima koji imaju neku duhovnu potrebu sa ljubaznom rečju, razumevanjem i saosećanjem, i jedinstvenom sposobnošću da govore biblijsku istinu na ubedljiv i blag način. Njihove reči su kao „zlatne jabuke u srebrnim sudima" (Poslovice 25:11) za duhovno slabe i umorne. Ovi hrišćanski pomoćnici mogu da smire napetost slomljenog srca ohrabrujućim rečima istine i radosti izgovorenim sa sigurnošću.

Slava Bogu da nas tako dobro poznaje. On zna naše prave potrebe i iskušenja i dao je dar pomoći posebnim pojedincima koji mogu da priđu drugima u milosti, blagodati i ljubavi. Ovi dragoceni sveci mogu da olakšaju srca pomažući da se nosi teret koji ne možemo i ne bi trebalo da nosimo sami.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je duhovni dar pomaganja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries