settings icon
share icon
Питање

Шта је духовни дар помагања?

srpski
Одговор


Духовни дар помагања налази се у Библији као један од духовних дарова. Грчка реч која постоји за помагање у 1. Коринћанима 12:28 се налази само тамо у Новом завету. Зато је помало и нејасно значење тог дара. Реч која се преводи као „помагање" дословно значи „олакшати, појачати, учествовати и/или подржати". Они који имају дар помагања су они који могу да помогну или олакшају помоћ другима у цркви са саосећањем и благодаћу. Овај дар има широк спектар примене, од помоћи појединцима са дневним потребама до асистенције у администрацији цркве.

Помоћ у оквиру Христовог тела може да има много облика. Неки виде дар помогања као да је дата онима који могу да „пруже руку" помоћи и раде и најобичније и непривлачне послове са духом понизности и благодати. Помагачи су они који често добровољно раде на редовној бази на црквеној згради или земљишту око ње, често не привлачећи никакву пажњу. Други виде помоћ као асистенцију удовцима/удовицама, старијима, или породицама у обављању свакодневних послова, уз помоћ у оним областима где је потребна. Ови помоћници пружају дар служења у најширем смислу, помажући Христовом телу.

Међутим, можда постоји дубље значење дара помоћи. Пошто је он један од духовних дарова Светог Духа, а сви они изграђују Христово тело, духовни аспект дара помоћи је дат ради јединствене способности да се препознају они који се боре са сумњом, страховима и другим духовним борбама. Они прилазе онима који имају неку духовну потребу са љубазном речју, разумевањем и саосећањем, и јединственом способношћу да говоре библијску истину на убедљив и благ начин. Њихове речи су као „златне јабуке у сребрним судима" (Пословице 25:11) за духовно слабе и уморне. Ови хришћански помоћници могу да смире напетост сломљеног срца охрабрујућим речима истине и радости изговореним са сигурношћу.

Слава Богу да нас тако добро познаје. Он зна наше праве потребе и искушења и дао је дар помоћи посебним појединцима који могу да приђу другима у милости, благодати и љубави. Ови драгоцени свеци могу да олакшају срца помажући да се носи терет који не можемо и не би требало да носимо сами.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је духовни дар помагања?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries