settings icon
share icon
Pitanje

Šta je duhovni dar milosti?

српски

Odgovor


U Isusovoj propovedi na gori jedno od blaženstava je: „Blaženi su milostivi, jer će oni biti pomilovani" (Matej 5:7). Milost je ono što izražavamo kada nas Bog vodi da saosećamo sa drugima u svom stavu, rečima i delima. To je više od osećanja naklonosti prema nekom, to je ljubav na delu. Milost želi da pomogne u neophodnim potrebama drugih i ukloni patnju, usamljenost i tugu. Milost je usmerena na fizičku, emotivnu, finansijsku ili duhovnu krizu sa blagodatnom samopožrtvovanom službom. Milost je zaštitinik poniženih, siromašnih, zloupotrebljenih i zaboravljenih i često deluje u njihovu korist.

Dobar primer milosti nalazi se u Mateju 20:29–34: „A kada su izlazili iz Jerihona, pođe za njim mnogi narod. I gle, dva slepca sedeći kraj puta čuše da Isus prolazi i povikaše govoreći: Gospode, smiluj se na nas, sine Davidov. A narod im zapreti da ućute; ali oni još većma povikaše govoreći: Gospode, smiluj se na nas, sine Davidov. I stade Isus, dozva ih i reče: šta hoćete da vam učinim? Rekoše mu: Gospode, da se otvore naše oči. I smilova se Isus pa dotače njihove oči, i odmah progledaše i pođoše za njim." Zapazite da slepi čovek milost nije video kao osećanje već delo. Njihov fizički problem je bio što nisu mogli da vide, tako da je za njih bilo delo milosti da im Hrist povrati vid. Milost je više od osećanja, ona je uvek praćena delovanjem.

Ovaj dar ima praktičnu primenu u aktivnoj službi kao i odgovornosti da u tome budemo radosni (Rimljanima 12:8). Uz to, pozvani smo da budemo milostivi. Isus kaže u Mateju 25:40: „Ukoliko učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste". Matej 5:7 obećava milost onima koji su milostivi prema drugima. Kao duhovno mrtvi i slepi grešnici nismo ništa bolji od dva slepa čoveka u Mateju 20. Baš kao što su i oni u potpunosti zavisili od Hristove milosti da im povrati vid, isto je i sa nama, i mi zavisimo od Njega. „Pokaži nam, Gospode, milost svoju, i pomoć svoju daj nam" (Psalam 85:7). Ovaj temelj saznanja da naša nada zavisi jedino od Hristove milosti ne od naših zasluga, trebalo bi da nas nadahne da sledimo Hristov primer saosećajne službe i da pokažemo milost drugima onako kako je on to nama ukazao.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je duhovni dar milosti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries