settings icon
share icon
Питање

Шта је духовни дар милости?

srpski
Одговор


У Исусовој проповеди на гори једно од блаженстава је: „Блажени су милостиви, јер ће они бити помиловани" (Матеј 5:7). Милост је оно што изражавамо када нас Бог води да саосећамо са другима у свом ставу, речима и делима. То је више од осећања наклоности према неком, то је љубав на делу. Милост жели да помогне у неопходним потребама других и уклони патњу, усамљеност и тугу. Милост је усмерена на физичку, емотивну, финансијску или духовну кризу са благодатном самопожртвованом службом. Милост је заштитиник понижених, сиромашних, злоупотребљених и заборављених и често делује у њихову корист.

Добар пример милости налази се у Матеју 20:29–34: „А када су излазили из Јерихона, пође за њим многи народ. И гле, два слепца седећи крај пута чуше да Исус пролази и повикаше говорећи: Господе, смилуј се на нас, сине Давидов. А народ им запрети да ућуте; али они још већма повикаше говорећи: Господе, смилуј се на нас, сине Давидов. И стаде Исус, дозва их и рече: шта хоћете да вам учиним? Рекоше му: Господе, да се отворе наше очи. И смилова се Исус па дотаче њихове очи, и одмах прогледаше и пођоше за њим." Запазите да слепи човек милост није видео као осећање већ дело. Њихов физички проблем је био што нису могли да виде, тако да је за њих било дело милости да им Христ поврати вид. Милост је више од осећања, она је увек праћена деловањем.

Овај дар има практичну примену у активној служби као и одговорности да у томе будемо радосни (Римљанима 12:8). Уз то, позвани смо да будемо милостиви. Исус каже у Матеју 25:40: „Уколико учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте". Матеј 5:7 обећава милост онима који су милостиви према другима. Као духовно мртви и слепи грешници нисмо ништа бољи од два слепа човека у Матеју 20. Баш као што су и они у потпуности зависили од Христове милости да им поврати вид, исто је и са нама, и ми зависимо од Њега. „Покажи нам, Господе, милост своју, и помоћ своју дај нам" (Псалам 85:7). Овај темељ сазнања да наша нада зависи једино од Христове милости не од наших заслуга, требало би да нас надахне да следимо Христов пример саосећајне службе и да покажемо милост другима онако како је он то нама указао.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је духовни дар милости?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries