settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to duhovna zrelost? Kako mogu postati duhovno zreliji?

српски

Odgovor


Duhovna zrelost se postiže tako što postajemo sličniji Isusu Hristu. Nakon spasenja, svaki hrišćanin započinje proces duhovnog rasta, sa namerom da duhovno sazre. Prema apostolu Pavlu, to je stalni proces koji se nikada neće završiti u ovom životu. U Filipljanima 3:12–14, govoreći o potpunom poznanju Hrista, on svojim čitaocima kaže: „ Ne kao da sam već uhvatio ili da sam već došao do savršenstva, nego nastojim — ne bih li uhvatio, pošto je i mene Hristos uhvatio. Braćo, ja još ne mislim da sam uhvatio, ali jedno stoji: zaboravljam što je za mnom, a pružam se za onim što je preda mnom, trčim prema cilju za nagradom na koju nas Bog u Hristu Isusu gore poziva." Poput Pavla, mi moramo neprestano da težimo ka dubljem poznavanju Boga u Hristu.

Hrišćanska zrelost zahteva radikalno prepodređivanja prioriteta, prelazak sa ugađanja sebi na ugađanje Bogu i učenje poslušnosti Bogu. Ključ zrelosti je doslednost i istrajnost u činjenju onih stvari za koje znamo da će nas približiti Bogu. Ovo se zove duhovna disciplina i uključuje stvari kao što su čitanje/proučavanje Biblije, molitva, zajedništvo sa drugim vernicima, služenje i upravljanje. Međutim, koliko god naporno radili na tim stvarima, ništa od ovoga nije moguće bez delovanja Svetog Duha u nama. Galatima 5:16 nam govori da treba da „hodimo po Duhu". Grčka reč koja se ovde koristi za „hod" zapravo znači „hodati sa svrhom na vidiku". Kasnije u istom poglavlju Pavle nam ponovo govori da treba da „hodimo po Duhu". Ovde reč prevedena „hodati" ima ideju da se stvari preduzimaju „korak po korak". To znači da učimo da hodamo pod vođstvom nekog drugog — Svetog Duha. Biti ispunjeni Svetim Duhom znači da hodamo vođeni od Svetog Duha. Kako se sve više i više podvrgavamo kontroli Svetog Duha, bićemo u stanju da vidimo kako se plod Svetog Duha uveličava u našim životima (Galatima 5:22–23). Ovo je karakteristično za duhovnu zrelost.

Kada postanemo hrišćani, mi dobijamo sve što nam je potrebno za duhovnu zrelost. Petar nam kaže da nam je „[Božja] božanska sila darovala sve što služi životu i pobožnosti, poznanjem onoga koji nas je pozvao svojom sopstvenom slavom i krepošću " (2. Petrova 1:3). Samo u Bogu je izvor svega što nam treba i ceo duhovni rast dolazi po milosti kroz Njega, ali mi smo odgovorni da donesemo odluku da budemo poslušni. Petar nam opet pomaže u ovoj oblasti: „ To baš zato unesite sav trud i pokažite vrlinu u svojoj veri, a u vrlini znanje, a u znanju uzdržljivost, a u uzdržljivosti strpljivost, a u strpljivosti pobožnost, a u pobožnosti bratoljublje, a u bratoljublju ljubav. Jer kad sve to imate i to se umnožava, ne čini vas lenima i besplodnima za poznanje Gospoda našega Isusa Hrista "(2. Petrova 1:5–8). Biti delotvoran i plodonosan u poznanju Gospoda Isusa Hrista je suština duhovne zrelosti.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je to duhovna zrelost? Kako mogu postati duhovno zreliji?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries