settings icon
share icon
Питање

Шта је то духовна зрелост? Како могу постати духовно зрелији?

srpski
Одговор


Духовна зрелост се постиже тако што постајемо сличнији Исусу Христу. Након спасења, сваки хришц́анин започиње процес духовног раста, са намером да духовно сазре. Према апостолу Павлу, то је стални процес који се никада нец́е завршити у овом животу. У Филипљанима 3:12–14, говорец́и о потпуном познању Христа, он својим читаоцима каже: „ Не као да сам већ ухватио или да сам већ дошао до савршенства, него настојим — не бих ли ухватио, пошто је и мене Христос ухватио. Браћо, ја још не мислим да сам ухватио, али једно стоји: заборављам што је за мном, а пружам се за оним што је преда мном, трчим према циљу за наградом на коју нас Бог у Христу Исусу горе позива." Попут Павла, ми морамо непрестано да тежимо ка дубљем познавању Бога у Христу.

Хришц́анска зрелост захтева радикално преподређивања приоритета, прелазак са угађања себи на угађање Богу и учење послушности Богу. Кључ зрелости је доследност и истрајност у чињењу оних ствари за које знамо да ц́е нас приближити Богу. Ово се зове духовна дисциплина и укључује ствари као што су читање/проучавање Библије, молитва, заједништво са другим верницима, служење и управљање. Међутим, колико год напорно радили на тим стварима, ништа од овога није могуц́е без деловања Светог Духа у нама. Галатима 5:16 нам говори да треба да „ходимо по Духу". Грчка реч која се овде користи за „ход" заправо значи „ходати са сврхом на видику". Касније у истом поглављу Павле нам поново говори да треба да „ходимо по Духу". Овде реч преведена „ходати" има идеју да се ствари предузимају „корак по корак". То значи да учимо да ходамо под вођством неког другог — Светог Духа. Бити испуњени Светим Духом значи да ходамо вођени од Светог Духа. Како се све више и више подвргавамо контроли Светог Духа, бићемо у стању да видимо како се плод Светог Духа увеличава у нашим животима (Галатима 5:22–23). Ово је карактеристично за духовну зрелост.

Када постанемо хришц́ани, ми добијамо све што нам је потребно за духовну зрелост. Петар нам каже да нам је „[Божја] божанска сила даровала све што служи животу и побожности, познањем онога који нас је позвао својом сопственом славом и крепошћу " (2. Петрова 1:3). Само у Богу је извор свега што нам треба и цео духовни раст долази по милости кроз Њега, али ми смо одговорни да донесемо одлуку да будемо послушни. Петар нам опет помаже у овој области: „ То баш зато унесите сав труд и покажите врлину у својој вери, а у врлини знање, а у знању уздржљивост, а у уздржљивости стрпљивост, а у стрпљивости побожност, а у побожности братољубље, а у братољубљу љубав. Јер кад све то имате и то се умножава, не чини вас ленима и бесплоднима за познање Господа нашега Исуса Христа "(2. Петрова 1:5–8). Бити делотворан и плодоносан у познању Господа Исуса Христа је суштина духовне зрелости.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је то духовна зрелост? Како могу постати духовно зрелији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries