settings icon
share icon
Pitanje

Duhovna uporišta – koje je biblijsko stanovište?

српски

Odgovor


Reč uporišta pominje se jednom u Novom zavetu i Pavle je koristi metaforički prilikom opisivanja duhovne borbe: „Mi, doduše, živimo u telu, ali se ne borimo kako telo hoće; jer oružje našeg vojevanja nije ljudsko, nego je silno u Bogu — da ruši utvrđenja (uporišta), te rušimo mudrovanja" (2. Korinćanima 10:3-4). Ovaj odlomak nam otkriva sledeće činjenice o našoj borbi:

1) Naša borba nije planirana prema svetskom načinu borbe; zemaljsko vojevanje nije naša briga.

2) Naše oružje nije fizičko, jer naš rat je duhovne prirode. Umesto pušaka i tenkova, naše oružje je„puno oružje Božije" i sastoji se od „opasača istine …oklopa pravednosti, obuće evanđelja mira …..štita vere , kojim ćete moći da pogasite sve ognjene strele nečastivoga. Primite i kacigu spasenja i duhovni mač, koji je reč Božija" (Efescima 6:14-17).

3) Naša sila dolazi od samog Boga.

4) Božiji plan je da uništi duhovna uporišta.

Sa kojim „uporištima" ili „utvrđenjima" se suočavamo? U sledećem stihu, Pavle tumači ovu metaforu: „Rušimo mudrovanja, i svako uzvišavanje koje se diže protiv bogopoznanja, i zarobljavamo svaku misao — za poslušnost Hristu" (2. Korinćanima 10:5). „Argumenti" su filozofije, rezonovanja i svetska lukavstva. „Uzvišavanje" se tiče bilo čega što je ponosno, usredsređeno na čoveka i samopouzdanje.

Evo slike: hrišćanin, koji nosi svoje duhovno naoružanje kreće da „osvoji" svet za Hrista, ali ubrzo nailazi na prepreke. Neprijatelj je podigao utvrđene garnizone da se odupru Istini i da osujete Božiji plan otkupljenja. Tu je utvrđenje ljudskog razmišljanja, ojačano mnogim suptilnim argumentima i izgovaranjem na logiku. Tu je i dvorac strasti, sa vatrenim bedemima koje brane požuda, zadovoljstvo i pohlepa. A tu je i vrhunac ponosa, u kome je ustoličeno ljudsko srce i uživa u razmišljanjima o sopstvenoj izvrsnosti i dovoljnosti.

Neprijatelj se čvrsto ustoličio; ova uporišta se čuvaju hiljadama godina i predstavljaju veliki zid otpora ka Istini. Međutim, ništa od ovog ne može odvratiti hrišćanskog ratnika. Koristeći oružje po Božijem odabiru, on napada utvrđenja i Hristovom čudesnom silom, zidovi se probijaju, a bastion greha i greške se ruše. Pobedonosni hrišćanin ulazi među ruševine i zarobljava svaku lažnu teoriju i svaku ljudsku filozofiju koja je je nekad ponosno pokazivala svoju nezavisnost od Boga.

Ako ovo dosta liči na borbu koju je Isus Navin borio za Jerihon, u pravu si. Kakav je to sjajni opis duhovne istine (Isus Navin 6)!

Ne vidimo otpor samo dok govorimo evanđelje. Možemo se suočavati sa demonskim uporištima i u našim životima, u našim porodicima, čak i u našim crkvama. Svako ko se borio sa zavisnošću, borio sa ponosom ili morao da „beži od mladalačkih požuda" zna da greh, nedostatak vere i ovozemaljski pogled na život zaista jesu „uporišta".

Gospod gradi svoju Crkvu i „vrata adova neće je nadvladati" (Matej 16:18). Ono što nam je potrebno su Hristovi vojnici, potpuno predani volji Gospoda nad duhovima, koji će koristiti duhovno oružje koje On obezbeđuje.„ Jedni se uzdaju u kola svoja, drugi u konje svoje, ali mi ime Gospoda, Boga prizivamo" (Psalam 20:7).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Duhovna uporišta – koje je biblijsko stanovište?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries