settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog postavio drvo poznanja dobra i zla u Edemski vrt?

српски

Odgovor


Bog je postavio drvo poznanja dobra i zla u Edemski vrt da bi Adamu i Evi dao izbor – da Ga poslušaju ili ne. Adam i Eva su bili slobodni da urade sve što su želeli, osim da jedu sa drveta poznanja dobra i zla. Prva Mojsijeva 2:16-17: “I zapreti Gospod Bog čoveku govoreći: ‘jedi slobodno sa svakog drveta u vrtu, ali sa drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusiš sa njega, umrećeš.’” Da Bog Adamu i Evi nije dao izbor, oni bi u stvari bili roboti, jednostavno ispunjavajući ono za šta su bili isprogramirani. Bog je stvorio Adama i Evu da budu “slobodna” bića, sposobna da donose odluke, sposobna da izabiraju između dobra i zla. Da bi Adam i Eva zaista bili “slobodni” – trebalo je da imaju izbor.

U osnovi nije bilo ničeg zlog u drvetu poznanja dobra i zla. Malo je verovatno da bi jedenje tog voća dalo Adamu i Evi neko veće znanje. Sam čin nepolušnosti je taj koji je otvorio Admove i Evine oči za zlo. Njihov greh neposlušnosti Bogu je doneo greh i zlo u svet i u njihove živote. Time što su jeli to voće, kao čin neposlušnosti prema Bogu, je to što je Adamu i Evi dalo poznanje zla. Prva Mojsijeva 3:6-7: “I žena videći da je rod na drvetu dobar za jelo, i da ga je milina gledati, i da je drvo vrlo drago radi znanja, uzabra roda s njega i okusi, pa dade i mužu svome, te i on okusi. Tada im se otvoriše oči, i videše da su goli; pa spletoše lišće smokava i načiniše sebi pregače.”

Bog nije želeo da Adam i Eva žgreše. Bog je unapred znao šta će biti posledica greha. Bog je znao da će Adam i Eva zgrešiti, i da će time doneti zlo, patnju i smrt svetu. Zašto je onda Bog postavio drvo u Edemski vrt i dozvolio Satani da iskuša Adama i Evu? Bog je postavio drvo poznanja dobra i zla u Edemski vrt da bi Adamu i Evi dao izbor. Bog je dozvolio Satani da iskuša Adama i Evu da bi ih naterao da naprave izbor. Adam i Eva su izabrali, na osnovu svoje slobodne volje da ne poslušaju Boga i da jedu zabranjeni plod. Rezultat – zlo, greh, patnja, bolest i smrt su preplavili zemlju sled toga. Adamova i Evina odluka rezultirala je time da svaka osoba na svetu se rađa sa grešnom prirodom, tendencijom da greši. Adamova i Evina odluka je to zbog čega je Isus Hrist morao da umre na krstu, i da prolije svoju krv za nas. Verom u Hrista mi možemo da budemo slobodni od posledica greha i u krajnjoj liniji slobodni od samog greha. Neka nam reči Apostola Pavla iz Rimljanima 7:24-25 ostanu u mislima: “Bedan sam ja čovek; ko će me izbaviti od ovog smtnog tela? Bogu hvala kroz Isusa Hrista, Gospoda našega.”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je Bog postavio drvo poznanja dobra i zla u Edemski vrt?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries