settings icon
share icon
Питање

Зашто је Бог поставио дрво познања добра и зла у Едемски врт?

srpski
Одговор


Бог је поставио дрво познања добра и зла у Едемски врт да би Адаму и Еви дао избор – да Га послушају или не. Адам и Ева су били слободни да ураде све што су желели, осим да једу са дрвета познања добра и зла. Прва Мојсијева 2:16-17: “И запрети Господ Бог човеку говорећи: ‘једи слободно са сваког дрвета у врту, али са дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш са њега, умрећеш.’” Да Бог Адаму и Еви није дао избор, они би у ствари били роботи, једноставно испуњавајући оно за шта су били испрограмирани. Бог је створио Адама и Еву да буду “слободна” бића, способна да доносе одлуке, способна да изабирају између добра и зла. Да би Адам и Ева заиста били “слободни” – требало је да имају избор.

У основи није било ничег злог у дрвету познања добра и зла. Мало је вероватно да би једење тог воћа дало Адаму и Еви неко веће знање. Сам чин неполушности је тај који је отворио Адмове и Евине очи за зло. Њихов грех непослушности Богу је донео грех и зло у свет и у њихове животе. Тиме што су јели то воће, као чин непослушности према Богу, је то што је Адаму и Еви дало познање зла. Прва Мојсијева 3:6-7: “И жена видећи да је род на дрвету добар за јело, и да га је милина гледати, и да је дрво врло драго ради знања, узабра рода с њега и окуси, па даде и мужу своме, те и он окуси. Тада им се отворише очи, и видеше да су голи; па сплетоше лишће смокава и начинише себи прегаче.”

Бог није желео да Адам и Ева жгреше. Бог је унапред знао шта ће бити последица греха. Бог је знао да ће Адам и Ева згрешити, и да ће тиме донети зло, патњу и смрт свету. Зашто је онда Бог поставио дрво у Едемски врт и дозволио Сатани да искуша Адама и Еву? Бог је поставио дрво познања добра и зла у Едемски врт да би Адаму и Еви дао избор. Бог је дозволио Сатани да искуша Адама и Еву да би их натерао да направе избор. Адам и Ева су изабрали, на основу своје слободне воље да не послушају Бога и да једу забрањени плод. Резултат – зло, грех, патња, болест и смрт су преплавили земљу след тога. Адамова и Евина одлука резултирала је тиме да свака особа на свету се рађа са грешном природом, тенденцијом да греши. Адамова и Евина одлука је то због чега је Исус Христ морао да умре на крсту, и да пролије своју крв за нас. Вером у Христа ми можемо да будемо слободни од последица греха и у крајњој линији слободни од самог греха. Нека нам речи Апостола Павла из Римљанима 7:24-25 остану у мислима: “Бедан сам ја човек; ко ће ме избавити од овог смтног тела? Богу хвала кроз Исуса Христа, Господа нашега.”Врати се на Српску страну

Зашто је Бог поставио дрво познања добра и зла у Едемски врт?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries