settings icon
share icon
Pitanje

Da li Biblija govori nešto o uspešnosti drugog braka?

српски

Odgovor


Avram je jedina osoba u Bibliji koja je posebno opisana da se ponovo venčala nakon smrti supružnika (Postanak 25:1), ali Biblija nigde ne opisuje kakav je bio Avramov drugi brak. Biblija nigde posebno ne opisuje osobu koja se ponovo udaje nakon razvoda. Ali, bilo da je drugi brak posledica razvoda prethodnog braka ili smrti supružnika, postoje biblijski principi koji se definitivno primenjuju da bi drugi brak bio uspešan.

Bilo da se radi o prvom, drugom ili trećem braku, muževi treba požrtvovano da vole svoje žene (Efescima 5:25), a žene da se ljubazno pokoravaju svojim muževima (Efescima 5:22). Muž i njegova žena treba da gledaju na brak kao trajan i nerazdelan odnos, osim u slučaju smrti (Matej 19:6). Muževi i žene treba da se vole, da opraštaju jedan drugom i da se trude da poštuju i razumeju jedan drugog (Efescima 5:33; 1. Petrova 3:7).

Drugi brakovi često rezultiraju mešanim porodicama, a to samo po sebi može da izazove veliki stres. Princip ostavljanja i odvajanja je od ključne važnosti. Brak ima prioritet nad svim ostalim porodičnim odnosima, jer samo u braku dvoje ljudi su jedno telo. Konflikti koji često nastaju unutar mešovite porodice moraju se rešavati u jedinstvu.

Veoma je važno da muževi i žene u drugom braku ne upoređuju svoje nove supružnike sa prethodnim supružnicima. To ne dovodi do ničega osim gorčine, ljubomore i nerealnih očekivanja. Novi supružnik nije ista osoba kao prethodni supružnik i ne treba očekivati da bude. Bilo da je prethodni brak bio neverovatan ili užasan, emocije i bol ne bi trebalo da se prenose na drugi brak.

Iznad svega, ključ da drugi brak bude uspešan jeste da brak predate Bogu i da se oslonite na Njega za milost i snagu koji su potrebni. Brak ima za cilj da ilustruje Hrista i crkvu (Efescima 5:29–32). Samo kroz Hrista brak može biti sve što Bog namerava on da bude. Takođe, u svakom braku, kada se pojave poteškoće, parovi treba da traže mudar savet od pastora i/ili hrišćanskog savetnika ( Poslovice 15:22 ). Razumevanje onoga što Bog kaže o braku i pokoravanje braka Njemu je ključ da svaki brak bude uspešan.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Biblija govori nešto o uspešnosti drugog braka?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries