settings icon
share icon
Питање

Да ли Библија говори нешто о успешности другог брака?

srpski
Одговор


Аврам је једина особа у Библији која је посебно описана да се поново венчала након смрти супружника (Постанак 25:1), али Библија нигде не описује какав је био Аврамов други брак. Библија нигде посебно не описује особу која се поново удаје након развода. Али, било да је други брак последица развода претходног брака или смрти супружника, постоје библијски принципи који се дефинитивно примењују да би други брак био успешан.

Било да се ради о првом, другом или трец́ем браку, мужеви треба пожртвовано да воле своје жене (Ефесцима 5:25), а жене да се љубазно покоравају својим мужевима (Ефесцима 5:22). Муж и његова жена треба да гледају на брак као трајан и неразделан однос, осим у случају смрти (Матеј 19:6). Мужеви и жене треба да се воле, да опраштају један другом и да се труде да поштују и разумеју један другог (Ефесцима 5:33; 1. Петрова 3:7).

Други бракови често резултирају мешаним породицама, а то само по себи може да изазове велики стрес. Принцип остављања и одвајања је од кључне важности. Брак има приоритет над свим осталим породичним односима, јер само у браку двоје људи су једно тело. Конфликти који често настају унутар мешовите породице морају се решавати у јединству.

Веома је важно да мужеви и жене у другом браку не упоређују своје нове супружнике са претходним супружницима. То не доводи до ничега осим горчине, љубоморе и нереалних очекивања. Нови супружник није иста особа као претходни супружник и не треба очекивати да буде. Било да је претходни брак био невероватан или ужасан, емоције и бол не би требало да се преносе на други брак.

Изнад свега, кључ да други брак буде успешан јесте да брак предате Богу и да се ослоните на Њега за милост и снагу који су потребни. Брак има за циљ да илуструје Христа и цркву (Ефесцима 5:29–32). Само кроз Христа брак може бити све што Бог намерава он да буде. Такође, у сваком браку, када се појаве потешкоц́е, парови треба да траже мудар савет од пастора и/или хришц́анског саветника ( Пословице 15:22 ). Разумевање онога што Бог каже о браку и покоравање брака Њему је кључ да сваки брак буде успешан.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Библија говори нешто о успешности другог брака?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries