settings icon
share icon
Pitanje

Da li postoji bilo kakav dokaz za biblijsko viđenje mlade zemlje?

српски

Odgovor


Postoji mnoštvo dokaza koji podupire biblijski stav o mladoj zemlji. Međutim, već generacijama, mišljenje o staroj zemlji drži monopol u školama, u glavnim akademskim centrima i u medijima. Nije iznenađujuće što većina naučnika deli mišljenje o staroj zemlji. Tako su bili podučavani u školi tokom odrastanja. Tako su učeni na univerzitetima gde su stekli diplome. To je ono što većina njihovih kolega govori. Ali, postoje disidenti u naučnim krugovima i njihov broj raste. Zašto? Zato što se sve više naučnika suočava sa rastućim brojem dokaza koji dovodi u pitanje paradigmu o staroj zemlji.

Ovo ne znači da će svako ko ispituje ove dokaze da odbaci mišljenje o staroj zemlji. Neki koji proučavaju ove dokaze smatraju ih neprirodnim fenomenom koji tek treba istražiti. Neki veruju da ti dokazi nisu dovoljno ispitani, a neki da su ti dokazi namerno pogrešno tumačenje činjenica verskih fanatika.

Nema sumnje da su religiozni fanatici skloni menjanju činjenica kada im odgovara. Fanatici koji zastupaju teoriju stare zemlje imaju istu tendenciju kada su njihove karijere i reputacija u pitanju. To je u ljudskoj prirodi. Takođe je istina, da neki od dokaza za mladu zemlju koji su predlagani godinama nisu dovoljno ispitani. Ali, mnogi drugi jesu i sve je veći broj proverenih naučnika- stručnjaka u svojim oblastima-koji prihvata mišljenje o mladoj zemlji, bar kao naučno prihvatljivo, ako ne i potpuno uverljivo. Evo nekoliko dokaza koje treba razmotriti:

Erozijia kontinenata i ostaci fosila: Kontinenti tako brzo erodiraju i da ne postoji tektonkso izdizanje, meteorska prašina i izlivanje vulkana, kontinenti bi u potpunosti erodirali i pretvorili se u ravnu površinu (Mont Everest i ostalo) za manje od 25 miliona godina. S obzirom na tu brzinu erozije, fosili stari milionima godina na visokoj nadmorskoj visini trebalo je odavno da erodiraju. Ipak, oni su opstali. To ukazuje da ovi fosili nisu stari milionima godina. Ukoliko je to tačno, celokupna geologija bi trebala da prođe ozbiljnu reviziju (vidi članak o geološkom stubu).

Podzemni pritisak tečnosti: Kada bušotina pronađe nalazište nafte, nekada ona izbije u fontanama. To se dešava, jer je nafta često pod velikim pritiskom zbog težine stena koje se nalaze na vrhu. Druge podzemne tečnosti koje su pod pritiskom uključuju prirodni gas i vodu. Problem je u tome što je stena iznad mnogih tih nataloženih podzemnih naslaga tečnosti koje su pod pritiskom, relativno propusna. Pritisak bi trebalo da izađe za manje od 100,000 godina. Ipak,sve te naslage i dalje ostaju pod velikim pritiskom. Još jednom, zbog navodne starosti ovih naslaga i njihove lokacije u geološkom stubu, ovo mišljenje dovodi u pitanje neka od tumačenja koja su dovela da formiranja geološkog stuba.

Globalno zahlađenje: U 19. veku, poznati fizičar i pronalazač lord Kelvin (Vilijam Tomson) bio je prvi koji je ukazao na to, da bi se, zemlja nastala u užarenom stanju, ohladila do sadašnje temperature milijardama godina ranije,a ne tokom ovih 4,6 milijardi godina koje su prihvaćene danas. Od tada, zastupnici stare zemlje ukazuju da je radioaktivni otpad unutar zemlje usporio proces hlađenja. Zastupnici mlade zemlje odgovaraju da bi se, čak i sa liberalnim pretpostavkama u vezi sa količinom toplote koji proizvodi radioaktivni otpad, zemlja ohladila do svoje sadašnje temperature, mnogo ranije nego što to zastupnici stare zemlje dozvoljavaju.

Mesečeva recesija: Mesec se polako udaljava od Zemlje. Ovo se dešava, jer se zemlja sporije okreće zbog trenja plime i oseke i drugih faktora. Mesečevu recesiju je prvo primetio Edmund Hejli kasnih 1600-tih godina (isti Edmund Hejli kome se pripisuje da je prvi predvideo orbitu slavne komete u trajanju od 76 godina koja je po njemu dobila ime). S obzirom na brzinu mesečeve recesije danas, činjenicu da se vremenom postepeno ubrzava i na na druge faktore, fizičari su izračunali da ovaj sistem zemlje i meseca ne bi opstao duže od 1,2 milijarde godina (možete videti matematičke proračune na sledećem linku http://www.creationscience.com/). To je 3,4 milijarde godina manje vremena od onog što zastupnici stare zemlje žele da prihvate. Štaviše, što je mesec bliži zemlji, veći je uticaj na njenu plimu i oseku. Ne možemo da se vratimo baš daleko u prošlost, a da se ne udavimo dva puta dnevno.

Raspršivanje helijuma iz prekambrijskih cirkona: Helijum nastaje u zemlji od radioaktivnog otpada izvesnih nestabilnih elemenata (između ostalih, uranijuma i torijuma). Neka od ovih raspadanja nastaju unutar kristala poznatih kao „cirkoni". Helijum se raspršuje iz ovih cirkona po poznatoj brzini u zavisnosti od dubine i temperature. Naučnici su otkrili da, u cirkonima gde se, navodno, raspadanje uranijuma dešavalo milijardama godina, ima previše helijuma. Izgleda da helijum nije imao vremena da se razlije iz kristala. Ovo posmatranje ukazuje na dve stvari.

Prvo, ono može da preokrene ključnu pretpostavku radiometrijskog datiranja vremena (najčešća tehnika određivanja vremena stare zemlje). Naučnici veruju da se raspadanje uranijuma dešava unutar ovih cirkona, jer donose izvesne pretpostavke o prošlosti koja se ne može sagledati (vidite naš članak o radiometrijskom datiranju). Jedna od ovih pretpostavki je da je radioaktivno raspadanje bilo konstantno tokom prošlosti koja se ne može sagledati. Naučnici su uspeli da izmere različite stope raspadanja u laboratoriji, ali većina njih ne veruje da se to zaista dešava u prirodi. Međutim, ukoliko se milijarda godina raspadanja uranijima desila tako brzo da proizvedeni helijum nije imao vremena da izađe iz cirkona, ovo može da bude jak dokaz da su se stope radioaktivnog raspadanja ubrzale u prošlosti koja se ne može sagledati.

Drugo, pošto su cirkoni potekli iz prekambrijskih stena ispod geološkog stuba, trenutno prihvaćena tumačenja geološkog stuba stare zemlje možda treba da budu preispitana (pogledajte naš članak o geološkom stubu). Ovi i drugi brojni naučni dokazi u prilog teoriji o mladoj zemlji pružaju verodostojnost biblijskom izveštaju o stvaranju zemlje i svemira, onako kako je napisano u knjizi Postanja.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li postoji bilo kakav dokaz za biblijsko viđenje mlade zemlje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries