settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји било какав доказ за библијско виђење младе земље?

srpski
Одговор


Постоји мноштво доказа који подупире библијски став о младој земљи. Међутим, већ генерацијама, мишљење о старој земљи држи монопол у школама, у главним академским центрима и у медијима. Није изненађујуће што већина научника дели мишљење о старој земљи. Тако су били подучавани у школи током одрастања. Тако су учени на универзитетима где су стекли дипломе. То је оно што већина њихових колега говори. Али, постоје дисиденти у научним круговима и њихов број расте. Зашто? Зато што се све више научника суочава са растућим бројем доказа који доводи у питање парадигму о старој земљи.

Ово не значи да ће свако ко испитује ове доказе да одбаци мишљење о старој земљи. Неки који проучавају ове доказе сматрају их неприродним феноменом који тек треба истражити. Неки верују да ти докази нису довољно испитани, а неки да су ти докази намерно погрешно тумачење чињеница верских фанатика.

Нема сумње да су религиозни фанатици склони мењању чињеница када им одговара. Фанатици који заступају теорију старе земље имају исту тенденцију када су њихове каријере и репутација у питању. То је у људској природи. Такође је истина, да неки од доказа за младу земљу који су предлагани годинама нису довољно испитани. Али, многи други јесу и све је већи број проверених научника- стручњака у својим областима-који прихвата мишљење о младој земљи, бар као научно прихватљиво, ако не и потпуно уверљиво. Ево неколико доказа које треба размотрити:

Ерозијиа континената и остаци фосила Континенти тако брзо еродирају и да не постоји тектонксо издизање, метеорска прашина и изливање вулкана, континенти би у потпуности еродирали и претворили се у равну површину (Монт Еверест и остало) за мање од 25 милиона година. С обзиром на ту брзину ерозије, фосили стари милионима година на високој надморској висини требало је одавно да еродирају. Ипак, они су опстали. То указује да ови фосили нису стари милионима година. Уколико је то тачно, целокупна геологија би требала да прође озбиљну ревизију (види чланак о геолошком стубу).

Подземни притисак течности: Када бушотина пронађе налазиште нафте, некада она избије у фонтанама. То се дешава, јер је нафта често под великим притиском због тежине стена које се налазе на врху. Друге подземне течности које су под притиском укључују природни гас и воду. Проблем је у томе што је стена изнад многих тих наталожених подземних наслага течности које су под притиском, релативно пропусна. Притисак би требало да изађе за мање од 100,000 година. Ипак,све те наслаге и даље остају под великим притиском. Још једном, због наводне старости ових наслага и њихове локације у геолошком стубу, ово мишљење доводи у питање нека од тумачења која су довела да формирања геолошког стуба.

Глобално захлађење: У 19. веку, познати физичар и проналазач лорд Келвин (Вилијам Томсон) био је први који је указао на то, да би се, земља настала у ужареном стању, охладила до садашње температуре милијардама година раније,а не током ових 4,6 милијарди година које су прихваћене данас. Од тада, заступници старе земље указују да је радиоактивни отпад унутар земље успорио процес хлађења. Заступници младе земље одговарају да би се, чак и са либералним претпоставкама у вези са количином топлоте који производи радиоактивни отпад, земља охладила до своје садашње температуре, много раније него што то заступници старе земље дозвољавају.

Месечева рецесија: Месец се полако удаљава од Земље. Ово се дешава, јер се земља спорије окреће због трења плиме и осеке и других фактора. Месечеву рецесију је прво приметио Едмунд Хејли касних 1600-тих година (исти Едмунд Хејли коме се приписује да је први предвидео орбиту славне комете у трајању од 76 година која је по њему добила име). С обзиром на брзину месечеве рецесије данас, чињеницу да се временом постепено убрзава и на на друге факторе, физичари су израчунали да овај систем земље и месеца не би опстао дуже од 1,2 милијарде година (можете видети математичке прорачуне на следећем линку хттп://www.цреатионсциенце.цом/). То је 3,4 милијарде година мање времена од оног што заступници старе земље желе да прихвате. Штавише, што је месец ближи земљи, већи је утицај на њену плиму и осеку. Не можемо да се вратимо баш далеко у прошлост, а да се не удавимо два пута дневно.

Распршивање хелијума из прекамбријских циркона: Хелијум настаје у земљи од радиоактивног отпада извесних нестабилних елемената (између осталих, уранијума и торијума). Нека од ових распадања настају унутар кристала познатих као „циркони". Хелијум се распршује из ових циркона по познатој брзини у зависности од дубине и температуре. Научници су открили да, у цирконима где се, наводно, распадање уранијума дешавало милијардама година, има превише хелијума. Изгледа да хелијум није имао времена да се разлије из кристала. Ово посматрање указује на две ствари.

Прво, оно може да преокрене кључну претпоставку радиометријског датирања времена (најчешћа техника одређивања времена старе земље). Научници верују да се распадање уранијума дешава унутар ових циркона, јер доносе извесне претпоставке о прошлости која се не може сагледати (видите наш чланак о радиометријском датирању). Једна од ових претпоставки је да је радиоактивно распадање било константно током прошлости која се не може сагледати. Научници су успели да измере различите стопе распадања у лабораторији, али већина њих не верује да се то заиста дешава у природи. Међутим, уколико се милијарда година распадања уранијима десила тако брзо да произведени хелијум није имао времена да изађе из циркона, ово може да буде јак доказ да су се стопе радиоактивног распадања убрзале у прошлости која се не може сагледати.

Друго, пошто су циркони потекли из прекамбријских стена испод геолошког стуба, тренутно прихваћена тумачења геолошког стуба старе земље можда треба да буду преиспитана (погледајте наш чланак о геолошком стубу). Ови и други бројни научни докази у прилог теорији о младој земљи пружају веродостојност библијском извештају о стварању земље и свемира, онако како је написано у књизи Постања.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли постоји било какав доказ за библијско виђење младе земље?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries