settings icon
share icon
Pitanje

Šta treba da uradim da čujem: `Dobro, dobri i verni slugo,` kada stignem na nebo?

српски

Odgovor


U Isusovoj paraboli o talantima, Gospod govori o dvojici vernih sluga koji su iskoristili ono što im je dato da uvećaju gospodarevo bogatstvo. Kada se gospodar vratio sa dugog odsustva, nagradio je dvojicu svojih vernih sluga i rekao svakom od njih: „Dobro, slugo dobri i verni, u malom si bio veran, nad mnogim ću te postaviti; uđi u radost svoga gospodara!" (Matej 25:21, 23). Svaki hrišćanin žudi da čuje te reči sa Isusovih usana jednog dana na nebu.

Mi smo spaseni po blagodati kroz veru (Efescima 2:8–9), i smo spaseni „da činimo dobra dela"(Efescima 2:10). Isus je govorio o sakupljanju blaga na nebu (Matej 6:20), a njegova parabola o talentima nagoveštava postojanje raznih nagrada za one koji Mu verno služe u ovom svetu.

Da biste čuli od Isusa te reči: „Dobro, dobri i verni slugo ", treba prvo da ste sigurni u svoje spasenje. Neverujući nikada neće čuti te reči, jer „bez vere je nemoguće ugoditi Bogu" (Jevrejima 11:6). I treba da shvatite da Isus nije samo vaš Spasitelj; On je takođe vaš Gospod (videti Luka 6:46). „Služite Gospodu sa radošću!" (Psalam 100:2).

Evo nekoliko ideja o načinima na koje možete služiti Gospodu:

1. Delite evanđelje. Gospod Isus želi da stvaramo učenike, da poučavamo druge o Božijoj prirodi i karakteru i da govorimo o značenju Njegove smrti i vaskrsenja (Matej 28:18–20).

2. Pomozite ugroženima. U priči o bogatašu i Lazaru u Luki 16:19–31, bogat čovek je osuđen zato što nije pomagao Lazaru i zato što se previše uzdao u svoje bogatstvo. Ne stavljajte sobstveno zadovoljstvo ispred potreba drugih. Prva Jovanova 3:17 kaže: „ A koji ima svetska blaga i gleda svoga brata kako oskudeva, pa zatvori svoje srce prema njemu, kako može Božija ljubav da ostane u njemu?"

3. Oprosti drugima njihove uvrede. Ovo nije isto što i pomirenje ili poverenje, ali znači da se odričete osvete. Gospod Isus je model opraštanja: „Kada su ga vređali - on nije odgovarao uvredom, kada je stradao - nije pretio, nego je prepustio onome [Ocu] koji pravedno sudi "(1. Petrova 2:23).

4. Gledajte na svoj položaj autoriteta kao na priliku da pomognete ljudima koji su pod vama, a na svoj položaj potčinjenog gledajte kao na priliku da se potčinite toj vlasti, baš kao što se Isus potčinio Očevom autoritetu. U svakom slučaju, možete biti poput Hrista, jer je Isus bio i gospodar i sluga različitim ljudima. „Nosite bremena jedan drugoga, pa ćete tako ispuniti Hristov zakon" (Galatima 6:2).

5. Nastojte da bolje upoznate Božji karakter kroz zajedništvo u crkvi, slušanje propovedi, proučavanje Biblije, molitvu i pamćenje onoga što On radi u vašem životu.

6. Odajte Bogu, koji je izvor svakog blagoslova, priznanje za svaki povoljn položaj u kom se nalazite: „Svaki dobar dar i svaki savršen poklon dolazi odozgo od Oca svetlosti..." (Jakov 1:17).

7. Budite voljni da budete nepopularni, pokazujući retku hrabrost poput dobrog Samarićanina u Isusovoj paraboli (Luka 10:30–37). Uvek radite ono što Biblija kaže da je ispravno. „... Boga treba slušati više nego ljude" (Dela 5:29).

8. U introspektivnom moralnom prosuđivanju (procenjujući svoj sopstven karakter), radije gledajte na Isusov karakter kao na meru,nego da racionalizujete svoje sumnjive postupke i stavove. Pokažite poniznost.

Sve ovo se svodi na to da: volite Boga više od svega i da volite druge iskreno (Marko 12:30–31). Oni koji su verni Gospodu koji ih je spasao, na Hristovom sudu će čuti reči: „Dobro,dobri i verni slugo." Nijedan pravi Gospodnji sluga ne bi mogao poželeti više od toga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta treba da uradim da čujem: `Dobro, dobri i verni slugo,` kada stignem na nebo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries