settings icon
share icon
Питање

Шта треба да урадим да чујем: `Добро, добри и верни слуго,` када стигнем на небо?

srpski
Одговор


У Исусовој параболи о талантима, Господ говори о двојици верних слуга који су искористили оно што им је дато да увец́ају господарево богатство. Када се господар вратио са дугог одсуства, наградио је двојицу својих верних слуга и рекао сваком од њих: „Добро, слуго добри и верни, у малом си био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост свога господара!" (Матеј 25:21, 23). Сваки хришц́анин жуди да чује те речи са Исусових усана једног дана на небу.

Ми смо спасени по благодати кроз веру (Ефесцима 2:8–9), и смо спасени „да чинимо добра дела"(Ефесцима 2:10). Исус је говорио о сакупљању блага на небу (Матеј 6:20), а његова парабола о талентима наговештава постојање разних награда за оне који Му верно служе у овом свету.

Да бисте чули од Исуса те речи: „Добро, добри и верни слуго ", треба прво да сте сигурни у своје спасење. Неверујуц́и никада нец́е чути те речи, јер „без вере је немогуц́е угодити Богу" (Јеврејима 11:6). И треба да шватите да Исус није само ваш Спаситељ; Он је такође ваш Господ (видети Лука 6:46). „Служите Господу са радошц́у!" (Псалам 100:2).

Ево неколико идеја о начинима на које можете служити Господу:

1. Делите еванђеље. Господ Исус жели да стварамо ученике, да поучавамо друге о Божијој природи и карактеру и да говоримо о значењу Његове смрти и васкрсења (Матеј 28:18–20).

2. Помозите угроженима. У причи о богаташу и Лазару у Луки 16:19–31, богат човек је осуђен зато што није помагао Лазару и зато што се превише уздао у своје богатство. Не стављајте собствено задовољство испред потреба других. Прва Јованова 3:17 каже: „ А који има светска блага и гледа свога брата како оскудева, па затвори своје срце према њему, како може Божија љубав да остане у њему?"

3. Опрости другима њихове увреде. Ово није исто што и помирење или поверење, али значи да се одричете освете. Господ Исус је модел опраштања: „Када су га вређали - он није одговарао увредом, када је страдао - није претио, него је препустио ономе [Оцу] који праведно суди "(1. Петрова 2:23).

4. Гледајте на свој положај ауторитета као на прилику да помогнете људима који су под вама, а на свој положај потчињеног гледајте као на прилику да се потчините тој власти, баш као што се Исус потчинио Очевом ауторитету. У сваком случају, можете бити попут Христа, јер је Исус био и господар и слуга различитим људима. „Носите бремена један другога, па ћете тако испунити Христов закон" (Галатима 6:2).

5. Настојте да боље упознате Божји карактер кроз заједништво у цркви, слушање проповеди, проучавање Библије, молитву и памћење онога што Он ради у вашем животу.

6. Одајте Богу, који је извор сваког благослова, признање за сваки повољн положај у ком се налазите: „Сваки добар дар и сваки савршен поклон долази одозго од Оца светлости..." (Јаков 1:17).

7. Будите вољни да будете непопуларни, показујуц́и ретку храброст попут доброг Самариц́анина у Исусовој параболи (Лука 10:30–37). Увек радите оно што Библија каже да је исправно. „... Бога треба слушати више него људе" (Дела 5:29).

8. У интроспективном моралном просуђивању (процењујуц́и свој сопствен карактер), радије гледајте на Исусов карактер као на меру,него да рационализујете своје сумњиве поступке и ставове. Покажите понизност.

Све ово се своди на то да: волите Бога више од свега и да волите друге искрено (Марко 12:30–31). Они који су верни Господу који их је спасао, на Христовом суду ће чути речи: „Добро,добри и верни слуго." Ниједан прави Господњи слуга не би могао пожелети више од тога.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта треба да урадим да чујем: `Добро, добри и верни слуго,` када стигнем на небо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries