settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je devičansko rođenje toliko bitno?

српски

Odgovor


Doktrina o devičanskom rođenju je od suštinske važnosti (Isaija 7:14; Matej 1:23; Luka 1:27,34). Prvo da pogledamo kako Pismo opisuje blagosloveni događaj. Na Marijino pitanje, “kako?,” Gabrijel kaže, “Duh Sveti doći će na tebe i sila Svevišnjega oseniće te” (Luka 1:35). Anđeo ohrabruje Josifa da se oženi Marijom ovim rečima: “jer što je u njoj rođeno od Duha je Svetoga” (Matej 1:20). Matej kaže da je devica “začela od Duha Svetoga” (Matej 1:18). Galatima 4:4 isto uči o devičanskom začeću: “Posla Bog svoga Sina, začetog od žene.”

Iz ovih pasusa veoma je jasno da je Isusovo rođenje bilo rezlultat toga što je Sveti Duh osenio Mrijino telo. Nematerijalno (Duh) i materijalano (Marijina utroba) su oboje bili uključeni. Marija naravno nije mogla da zatrudni samu sebe, i u tom smislu ona je jednostavno bila “posuda.” Samo Bog može da učini čudo Utelovljenja.

Poricanje fizičke veze između Marije i Isusa bi značilo da Isus nije bio čovek. Pismo uči da je Isus u potpunosti čovek, sa fizičkim telom kao naše. Ovo je On primio od Marije. U isto vreme, Isus je bio u potpunosti Bog, sa večnom, bezgrešnom prirodom. Vidi Jovan 1:14; Prva Timoteju 3:16; i Jevrejima 2:14-17.

Isus nije rođen u grehu; tj. On nema grešnu prirodu(Jevrejima 7:26). Izgleda da se grešna priroda prenosila od generacije na generaciju preko oca (Rimljanima 5:12, 17, 19). Devičansko Rođenje je zaobišlo prenošenje grešne prirode i omogućilo da večni Bog postane savršen čovek.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je devičansko rođenje toliko bitno?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries