settings icon
share icon
Pitanje

Šta su to Deset zapovesti?

српски

Odgovor


Deset zapovesti su deset zakona u Bibliji koje je Bog dao Izraelskom narodu malo posle izlaska iz Egipta. Deset zapovesti su u osnovi sažetak od nekih 600 i više zapovesti koje se nalaze u Starozavetnom zakonu. Prve četiri zapovesti se odnose na naš odnos sa Bogom. Drugih šest se odnose na naše međusobne odnose sa drugima. Deset zapovesti se nalaze zapisane u Bibliji, u Drugoj Mojsijevoj 20:1-17 i Petoj Mojsijevoj 5:6-21 i su sledeće:

(1) “Nemoj imati drugih bogova uza me.” Ova zapovest je protiv slavljenja bilo kog drugog boga osim istinskoga jedinoga Boga. Svi drugi bogovi su lažni bogovi.

(2) “Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog kolena, onih koji mrze na mene. A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje.” Ova zapovest je protiv stvaranja idola, vidljivog pretstavljanja Boga. Ne postoji lik koji mi možemo da stvorimo koji bi ispravno pretstavio Boga. Stvaranje idola koji pretstavlja Boga je slavljenje lažnog boga.

(3) “Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime Njegovo uzalud.” Ovo je zapovest protiv uzimanja imena Gospodnjeg uzalud. Ne treba da se odnosimo prema imenu Božijem olako.Treba da pokazujemo poštovanje prema Bogu tako što ćemo spominjati Njegovo ime samo sa poštovanjem i odavanjem časti.

(4) “Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi i svrši sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvome; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gopspod nebo i zemlju, more i što god je u njima, a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.” Ovo je zapovest kojom se odvaja Sabat (Subota, poslednji dan u sedmici) kao dan odmora posvećen Gospodu.

(5) “Poštuj oca svoga i majku svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.” Ovo je zapovest da se prema roditeljima uvek odnosimo sa čašću i poštovanjem.

(6) “Ne ubij.” Ovo je zapovest protiv umišljenog ubistva drugog ljudskog bića.

(7) “Ne čini preljubu.” Ovo je zapovest protiv imanja seksualnih odnosa sa bilo kojom drugom osobom osim bračnog partnera.

(8) “Ne kradi.” Ovo je zapovest protiv uzimanja bilo čega što nam ne pripada bez dozvole onoga kome to pripada.

(9) “Ne svedoči lažno na bližnjega svoga.” Ovo je zapovest protiv lažnog svedočenja protiv druge osobe. U osnovi to je zapovest protiv laganja.

(10) “Ne poželi kuće bližnjega svoga, ne poželi žene bližnjega svoga, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti što je bližnjega tvoga.” Ovo je zapovest protiv toga da želimo bilo šta što nam ne pripada. Pohlepnost može da nas dovede do toga da prekršimo neke od gore navedenih zapovesti: ubistvo, prevara, krađa. Ako je pogrešno da uradimo nešto, onda je pogrešno to i da želimo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta su to Deset zapovesti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries