settings icon
share icon
Питање

Шта су то Десет заповести?

srpski
Одговор


Десет заповести су десет закона у Библији које је Бог дао Израелском народу мало после изласка из Египта. Десет заповести су у основи сажетак од неких 600 и више заповести које се налазе у Старозаветном закону. Прве четири заповести се односе на наш однос са Богом. Других шест се односе на наше међусобне односе са другима. Десет заповести се налазе записане у Библији, у Другој Мојсијевој 20:1-17 и Петој Мојсијевој 5:6-21 и су следеће:

(1) “Немој имати других богова уза ме.” Ова заповест је против слављења било ког другог бога осим истинскога јединога Бога. Сви други богови су лажни богови.

(2) “Не гради себи лика резана нити какве слике од онога што је горе на небу, или доле на земљи, или у води испод земље. Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, који походим грехе отачке на синовима до трећег и до четвртог колена, оних који мрзе на мене. А чиним милост на хиљадама оних који ме љубе и чувају заповести моје.” Ова заповест је против стварања идола, видљивог претстављања Бога. Не постоји лик који ми можемо да створимо који би исправно претставио Бога. Стварање идола који претставља Бога је слављење лажног бога.

(3) “Не узимај узалуд имена Господа Бога свога; јер неће пред Господом бити прав ко узме име Његово узалуд.” Ово је заповест против узимања имена Господњег узалуд. Не треба да се односимо према имену Божијем олако.Треба да показујемо поштовање према Богу тако што ћемо спомињати Његово име само са поштовањем и одавањем части.

(4) “Сећај се дана од одмора да га светкујеш. Шест дана ради и сврши све послове своје. А седми је дан одмор Господу Богу твоме; тада немој радити ниједнога посла, ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живинче твоје, ни странац који је међу вратима твојим. Јер је за шест дана створио Гопспод небо и земљу, море и што год је у њима, а у седми дан почину; зато је благословио Господ дан од одмора и посветио га.” Ово је заповест којом се одваја Сабат (Субота, последњи дан у седмици) као дан одмора посвећен Господу.

(5) “Поштуј оца свога и мајку своју, да ти се продуже дани на земљи, коју ти да Господ Бог твој.” Ово је заповест да се према родитељима увек односимо са чашћу и поштовањем.

(6) “Не убиј.” Ово је заповест против умишљеног убиства другог људског бића.

(7) “Не чини прељубу.” Ово је заповест против имања сексуалних односа са било којом другом особом осим брачног партнера.

(8) “Не кради.” Ово је заповест против узимања било чега што нам не припада без дозволе онога коме то припада.

(9) “Не сведочи лажно на ближњега свога.” Ово је заповест против лажног сведочења против друге особе. У основи то је заповест против лагања.

(10) “Не пожели куће ближњега свога, не пожели жене ближњега свога, ни слушкиње његове, ни вола његова, ни магарца његова, нити што је ближњега твога.” Ово је заповест против тога да желимо било шта што нам не припада. Похлепност може да нас доведе до тога да прекршимо неке од горе наведених заповести: убиство, превара, крађа. Ако је погрешно да урадимо нешто, онда је погрешно то и да желимо.Врати се на Српску страну

Шта су то Десет заповести?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries