settings icon
share icon
Pitanje

Kako demonska uporišta mogu da se savladaju?

српски

Odgovor


Pre savladavanja demonskih uporišta, moramo da, tačno, razumemo šta su demonska uporišta. Reč uporište pojavljuje se samo jednom u Novom zavetu (2. Korinćanima 10:4), a grčka reč koja je prevedena kao „utvrđenje" znači „utvrđenje kao što je zamak". U ovom odlomku, apostol Pavle daje uputstva crkvi u Korintu kako da „rušimo mudrovanja i svako uzvišavanje koje se diže protiv bogopoznanja″ (2. Korinćanima 10:5). Oni to čine, ne svetskim oružjem, već „božanskom silom". Uzvišeni argumenti i mišljenja su rezultat ponosa i zlih i taštih zamišljanja, to su upravo uporišta u kojima demoni žive. Stoga, ovo je suština demonskog rata – Božija sila kojom nadvladavamo demonska uporišta.

U Efescima 6:10-18, Pavle opisuje sve izvore koje je Bog stavio na raspolaganje svojim sledbenicima – oružje Božije. Tu nam je rečeno, da treba, ponizno i zaviseći od Boga, da se prepustimo Božijim izvorima. Obratite pažnju da treba da budemo jaki „u Gospodu" i u „sili Njegove snage". Ne borimo se protiv demonskih uporišta u svojoj snazi. Štitimo se uz pomoć prvih pet vrsta odbrambenog oružja i rukujemo jednim oružjem sa kojim napadamo – mač Duha, koji je Božija Reč. Ovo sve radimo „svakom molitvom i moljenjem ….. i moljenju za sve svete″ (stih 18). U stihovima 12 i 13 u Efescima 6, Pavle piše: „Jer naša borba nije protiv ljudi od mesa i krvi, nego protiv poglavarstva, protiv vlasti, protiv vladara ovog mračnog sveta, protiv zlih duhova na nebesima. Zato uzmite sve oružje Božije, da biste mogli da se oduprete u zli dan i da se održite — pošto sve svršite″.

Jedna navika koju svaki vernik treba da razvije jeste da se usredsredi na poslanicu Efescima 6:10-18 i da se „obuče" duhovno svaki dan. Tako će biti jako uspešan u pobedi na đavolom i njegovim smicalicama. Ovde Pavle govori da, iako hodamo u telu (živimo i dišemo u ovom ljudskom telu), mi ne ratujemo u telu (ne možemo da bijemo duhovne bitke, telesnim oružjem). Umesto toga, kako se usredsređujemo na izvore i oružje duhovne snage, možemo da vidimo kako nam Bog daje pobedu. Nijedno demonsko utvrđenje ne može da se odupre hrišćaninu koji se moli i koji je obučen u svo oružje Božije, boreći se u Božijoj Reči i osnažen Njegovim Duhom.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako demonska uporišta mogu da se savladaju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries