settings icon
share icon
Питање

Како демонска упоришта могу да се савладају?

srpski
Одговор


Пре савладавања демонских упоришта, морамо да, тачно, разумемо шта су демонска упоришта. Реч упориште појављује се само једном у Новом завету (2. Коринћанима 10:4), а грчка реч која је преведена као „утврђење" значи „утврђење као што је замак". У овом одломку, апостол Павле даје упутства цркви у Коринту како да „рушимо мудровања и свако узвишавање које се диже против богопознања″ (2. Коринћанима 10:5). Они то чине, не светским оружјем, већ „божанском силом". Узвишени аргументи и мишљења су резултат поноса и злих и таштих замишљања, то су управо упоришта у којима демони живе. Стога, ово је суштина демонског рата – Божија сила којом надвладавамо демонска упоришта.

У Ефесцима 6:10-18, Павле описује све изворе које је Бог ставио на располагање својим следбеницима – оружје Божије. Ту нам је речено, да треба, понизно и зависећи од Бога, да се препустимо Божијим изворима. Обратите пажњу да треба да будемо јаки „у Господу" и у „сили Његове снаге". Не боримо се против демонских упоришта у својој снази. Штитимо се уз помоћ првих пет врста одбрамбеног оружја и рукујемо једним оружјем са којим нападамо – мач Духа, који је Божија Реч. Ово све радимо „сваком молитвом и мољењем ….. и мољењу за све свете″ (стих 18). У стиховима 12 и 13 у Ефесцима 6, Павле пише: „Јер наша борба није против људи од меса и крви, него против поглаварства, против власти, против владара овог мрачног света, против злих духова на небесима. Зато узмите све оружје Божије, да бисте могли да се одупрете у зли дан и да се одржите &мдаш; пошто све свршите″.

Једна навика коју сваки верник треба да развије јесте да се усредсреди на посланицу Ефесцима 6:10-18 и да се „обуче" духовно сваки дан. Тако ће бити јако успешан у победи на ђаволом и његовим смицалицама. Овде Павле говори да, иако ходамо у телу (живимо и дишемо у овом људском телу), ми не ратујемо у телу (не можемо да бијемо духовне битке, телесним оружјем). Уместо тога, како се усредсређујемо на изворе и оружје духовне снаге, можемо да видимо како нам Бог даје победу. Ниједно демонско утврђење не може да се одупре хришћанину који се моли и који је обучен у сво оружје Божије, борећи се у Божијој Речи и оснажен Његовим Духом.

EnglishВрати се на Српску страну

Како демонска упоришта могу да се савладају?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries