settings icon
share icon
Pitanje

Da li demoni/ zli duhovi mogu da se prikače na nežive predmete?

српски

Odgovor


Ne postoji biblijska osnova za ideju da demoni mogu da se vežu za fizičke objekte. Ovo verovanje je deo praznovenih radnji i sektaških uverenja koji se mogu naći u animističkim kulturama i među onima koji praktikuju okultne radnje.

Pojedinci govore da neki stihovi kao što su Dela 19:19m gde je bivši mađioničar spalio svoje magične knjige, dokazuju da objekti mogu da imaju demone. Ali odlomak to ne govori. Verovatnije je da su ti novi vernici palili svoje magične knjige da bi sprečili širenje laži i da bi pokazali da su sada bili vernici u Isusa.

Biblija beleži priče o demonima koji nanose štetu ili zaposedaju ljude koji ne veruju. Ali ne postoje priče o demonima koji obitavaju ili se vezuju za objekte i Biblija nas ne upozorava na demone koji se vezuju za objekte. Okultne radnje mogu da privuku zle duhove i pošto se neki objekti koriste u ovim radnjama, može da izgleda kao da su demoni privučeni objektima; međutim, ovo ne znači da su demoni u objektima. Okultna radnja sama po sebi je ono što ih privlači. Kada ljudi, koji su bili uključeni u okultne radnje, dođu Hristu, često dobiju savet da se otarase svojih okultnih knjiga i objekata, ne zbog toga što ti objekti poseduju demone, već zato što bi knjige i objekti bili izvor iskušenja u budućnosti.

Vernici u Hristu ne treba da se plaše demona,iako treba da budemo na oprezu zbog iskušenja koja dolaze od njih (1. Petrova 5:8). Ključno je potčiniti se Bogu i hodati u istini u Hristu na svakodnevnom nivou; „Potčinite se, dakle, Bogu, a usprotivite se đavolu, i pobeći će od vas" (Jakovljeva 4:7). Oni koji su poverovali u Hrista nemaju čega da se plaše, kao što je apostol Jovan objasnio: „Vi ste, dečice, od Boga i nadvladali ste ih, jer je veći onaj koji je u vama nego onaj koji je u svetu" (1.Jovanova 4:4).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li demoni/ zli duhovi mogu da se prikače na nežive predmete?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries