settings icon
share icon
Pitanje

Da li će biti delimičnog uznesenja?

српски

Odgovor


Neki vernici smatraju da će samo verni hrišćani biti uzeti tokom Uznesenja dok će neverni biti ostavljeni na zemlji da pate tokom Velike nevolje. Problem je što Sveto pismo ne podržava tu ideju. Odeljci koji govore o Uznesenju (1. Korinćanima 15:50–57; 1. Solunjanima 4:13–18) se odnose na sve vernike – zrele i nezrele, verne i neposlušne. Stihovi kao što je Rimljanima 8:1 i 1. Solunjanima 5:9 govore nam da Bog ne izliva svoj gnev na vernike. Ne postoji biblijski dokaz za delimično Uznesenje. Svaki vernik će biti uznesen na nebo tokom Uznesenja.

Isusova parabola o deset devica u Mateju 25:1-13 za neke je bila „dokaz" za delimično uznesenje. Međutim, pet devica čije lampe nisu imale ulja ne simbolišu vernike koji će biti ostavljeni na zemlji, već nevernike. Ključni stih je 12, u kome mladoženja govori onima koji su ostali: „Ali on odgovori i reče: zaista vam kažem, ne poznajem vas". Oni koje Isus poznaje su vernici koji veruju u Njega, bez obzira da li su spremni ili ne. Osnovni element u paraboli je ulje u lampama – ulje je simbolika za Sveti Duh. Oni u čijim srcima živi Sveti Duh biće uzeti tokom Uznesenja jer su zaista hrišćani. Oni koji ispovedaju veru u Hrista ali nemaju Njegov Duh biće ostavljeni.

Lekcija koja je ovde za nas je da budemo spremni jer Hrist ponovo dolazi po one koji su Njegovi, ali doći će kao „lopov" (1. Solunjanima 5:4), iznenada i nenajavljen. Samo oni u čijim lampama (srcima) ima ulja (Svetog Duha) biće Uzneseni. Ostali, bez obzira na to šta ispovedaju, biće ostavljeni. Isus poznaje one koji su Njegovi, i kada nas poziva, mi odgovaramo. Ostalima će reći: „Ne poznajem vas". Danas je dan spasenja (2. Korinćanima 6:2) i oni koji ne poznaju Hrista ne bi trebalo to da odlažu ni na čas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li će biti delimičnog uznesenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries