settings icon
share icon
Питање

Да ли ће бити делимичног узнесења?

srpski
Одговор


Неки верници сматрају да ће само верни хришћани бити узети током Узнесења док ће неверни бити остављени на земљи да пате током Велике невоље. Проблем је што Свето писмо не подржава ту идеју. Одељци који говоре о Узнесењу (1. Коринћанима 15:50–57; 1. Солуњанима 4:13–18) се односе на све вернике – зреле и незреле, верне и непослушне. Стихови као што је Римљанима 8:1 и 1. Солуњанима 5:9 говоре нам да Бог не излива свој гнев на вернике. Не постоји библијски доказ за делимично Узнесење. Сваки верник ће бити узнесен на небо током Узнесења.

Исусова парабола о десет девица у Матеју 25:1-13 за неке је била „доказ" за делимично узнесење. Међутим, пет девица чије лампе нису имале уља не симболишу вернике који ће бити остављени на земљи, већ невернике. Кључни стих је 12, у коме младожења говори онима који су остали: „Али он одговори и рече: заиста вам кажем, не познајем вас". Они које Исус познаје су верници који верују у Њега, без обзира да ли су спремни или не. Основни елемент у параболи је уље у лампама – уље је симболика за Свети Дух. Они у чијим срцима живи Свети Дух биће узети током Узнесења јер су заиста хришћани. Они који исповедају веру у Христа али немају Његов Дух биће остављени.

Лекција која је овде за нас је да будемо спремни јер Христ поново долази по оне који су Његови, али доћи ће као „лопов" (1. Солуњанима 5:4), изненада и ненајављен. Само они у чијим лампама (срцима) има уља (Светог Духа) биће Узнесени. Остали, без обзира на то шта исповедају, биће остављени. Исус познаје оне који су Његови, и када нас позива, ми одговарамо. Осталима ће рећи: „Не познајем вас". Данас је дан спасења (2. Коринћанима 6:2) и они који не познају Христа не би требало то да одлажу ни на час.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли ће бити делимичног узнесења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries