settings icon
share icon
Pitanje

Šta je požuda? Šta Biblija kaže o požudi?

српски

Odgovor


Rečnik kaže da je definicija požude: 1) intenzivna ili nekontrolisana seksualna želja, ili 2) ogromna želja ili potreba. Biblija govori o požudi na nekoliko načina. Izlazak 20:14,17, „Ne čini preljube... Ne požudi kuće bližnjega svoga. Ne požudi žene bližnjega svoga, ni sluge njegove, ni sluškinje njegove, i vola njegova, ni magarca njegova, niti bilo čega što je bližnjega tvoga", ili Mateja 5:28: „A ja vam kažem da svaki koji gleda ženu s tim da je poželi, već je učinio preljubu s njom u srcu svome."

I Jov 31:11,12: „Jer je to zločin, bezakonje što sudije kazne, vatra što iz temelja proždire i koja bi uništila sve nasleđe moje".

Fokus požude je na egu, i često vodi ka nepoštenim postupcima da bi čovek ispunio svoje želje bez obzira na posledice. Požuda ima veze sa posedovanjem i pohlepom. Hrišćanska vera govori o nesebičnosti i obeležava je sveti život (Rimljanima 6:19; 12:1-2; 1.Korinćanima 1:2,30, 6:19-20; Efescima 1:4, 4:24; Kološanima 3:12; 1. Solunjnima 4:3-8, 5:23; 2. Timoteju 1:9; Jevrejima 12:14; 1.Petrova 1:15-16). Cilj svake osobe koja se pouzda u Hrista je da svakoga dana postaje sve više nalik njemu. To znači da ostavi stari način života koji je kontrolisao greh, i da prilagodi svoje misli i postupke merilu koje se nalazi u Pismu. Požuda je suprotnost tom idealu.

Niko nikada neće biti savršen niti postići bezgrešnost dok smo ovde na zemlji, to je ipak cilj kome svi težimo. Biblija snažno govori o tome u 1. Solunjanima 4:7-8, „Nije nas, naime, Bog pozvao na nečistotu nego na osvećenje. Stoga, dakle, koji to odbacuje ne odbacuje čoveka, nego Boga koji vam i daje svoga Duha Svetoga." Ako požuda još uvek nije zgrabila tvoje srce i um, pripremi se za život bez mane da bi se borio sa iskušenjem požude. Ako se trenutno boriš sa požudom, vreme je da ispovediš Bogu svoj greh i da tražiš da ti pomogne u životu, tako da svetost može da bude obeležje i tvog života.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je požuda? Šta Biblija kaže o požudi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries