settings icon
share icon
Питање

Шта је пожуда? Шта Библија каже о пожуди?

srpski
Одговор


Речник каже да је дефиниција пожуде: 1) интензивна или неконтролисана сексуална жеља, или 2) огромна жеља или потреба. Библија говори о пожуди на неколико начина. Излазак 20:14,17, „Не чини прељубе... Не пожуди куће ближњега свога. Не пожуди жене ближњега свога, ни слуге његове, ни слушкиње његове, и вола његова, ни магарца његова, нити било чега што је ближњега твога", или Матеја 5:28: „А ја вам кажем да сваки који гледа жену с тим да је пожели, већ је учинио прељубу с њом у срцу своме."

И Јов 31:11,12: „Јер је то злочин, безакоње што судије казне, ватра што из темеља прождире и која би уништила све наслеђе моје".

Фокус пожуде је на егу, и често води ка непоштеним поступцима да би човек испунио своје жеље без обзира на последице. Пожуда има везе са поседовањем и похлепом. Хришћанска вера говори о несебичности и обележава је свети живот (Римљанима 6:19; 12:1-2; 1.Коринћанима 1:2,30, 6:19-20; Ефесцима 1:4, 4:24; Колошанима 3:12; 1. Солуњнима 4:3-8, 5:23; 2. Тимотеју 1:9; Јеврејима 12:14; 1.Петрова 1:15-16). Циљ сваке особе која се поузда у Христа је да свакога дана постаје све више налик њему. То значи да остави стари начин живота који је контролисао грех, и да прилагоди своје мисли и поступке мерилу које се налази у Писму. Пожуда је супротност том идеалу.

Нико никада неће бити савршен нити постићи безгрешност док смо овде на земљи, то је ипак циљ коме сви тежимо. Библија снажно говори о томе у 1. Солуњанима 4:7-8, „Није нас, наиме, Бог позвао на нечистоту него на освећење. Стога, дакле, који то одбацује не одбацује човека, него Бога који вам и даје свога Духа Светога." Ако пожуда још увек није зграбила твоје срце и ум, припреми се за живот без мане да би се борио са искушењем пожуде. Ако се тренутно бориш са пожудом, време је да исповедиш Богу свој грех и да тражиш да ти помогне у животу, тако да светост може да буде обележје и твог живота.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је пожуда? Шта Библија каже о пожуди?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries