settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus bio bezgrešan?

српски

Odgovor


Da, Isus je bio bezgrešan i zato što je bio bezgrešan, imamo nadu u večnost na nebu. Da Isus nije bio bezgrešan, ne bi bilo žrtve za greh. Adamova i Evina neposlušnost Bogu u Edenskom vrtu uvela je greh u svet (Postanje 3:6). Sa njihovim grehom nastupila je smrt, kao što je Bog upozorio (Postanje 2:17). Za posledicu, čovečanstvo se sada rađa sa grešnom prirodom (Rimljanima 5:12-19) i ona je sastavni deo nas od momenta začeća (Psalam 51:5). Međutim, Biblija je jasna, da, iako je Isus Hristos bio iskušan na svaki način kao i mi (Jevrejima 4:15), nikada nije počinio greh (2. Korinćanima 5:21; 1. Jovanova 3:5). Apostol Pavle je to jasno rekao: „On greha ne učini i prevara se ne nađe u ustima Njegovim″ (1. Petrova 2:22). Zaista, pošto je Isus Hristos Bog, On nema sposobnost da greši.

Pored toga što je postavio prepreku između nas i Stvoritelja, naša nasleđena grešna priroda nas je sve potčinila fizičkoj i duhovnoj smrti, jer je „plata za greh smrt" (Rimljanima 6:23). Da bi se pomirili sa Bogom, mora da postoji oproštenje, „i bez prolivanja krvi nema oproštaja″ (Jevrejima 9:22). Pošto su Adam i Eva zgrešili, Bog ih je obukao u „odeću od kože″ (Postanje 3:21), tako što je prolio krv životinje. Međutim, iako savršeno oslikavaju da je za greh potrebna smrt, mnoge kasnije životinjske žrtve obezbedile su samo privremeno pokrivanje greha, jer krv tih životinja nikada nije mogla u potpunosti da ukloni greh (Jevrejima 10:4,11).

Starozavetne žrtve bile su samo nagoveštaj savršene „trajne" žrtve Isusa Hrista (Jevrejima 7:27; 10:10). Jedini način na koji možemo da budemo pomireni sa svetim i savršenim Bogom je putem svete i savršene žrtve, koju ne bismo mogli da imamo da Isus Hristos nije bio bez greha. Kao što je Petar objavio: „Niste iskupljeni propadljivim stvarima, srebrom ili zlatom, nego dragocenom krvlju Hrista kao nevinog i čistog jagnjeta" (1. Petrova 1:18-19). Jedino je bezgrešna Hristova krv mogla da donese mir između Boga i čovečanstva (Kološanima 1:20). Sa ovim pomirenjem, možemo sada da budemo „sveti, neporočni i besprekorni" (Kološanima 1:22).

Bezgrešna Hristova smrt na krstu Golgote platila je punu cenu za greh svih nas koji verujemo u Njega. Tako, ono što je izgubljeno tokom pada, vraćeno je putem krsta. Kao što je greh ušao u svet zbog jednog čoveka (Adama), Bog je mogao da iskupi kroz jednog čoveka – bezgrešnog Isusa Hrista.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Isus bio bezgrešan?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries