settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус био безгрешан?

srpski
Одговор


Да, Исус је био безгрешан и зато што је био безгрешан, имамо наду у вечност на небу. Да Исус није био безгрешан, не би било жртве за грех. Адамова и Евина непослушност Богу у Еденском врту увела је грех у свет (Постање 3:6). Са њиховим грехом наступила је смрт, као што је Бог упозорио (Постање 2:17). За последицу, човечанство се сада рађа са грешном природом (Римљанима 5:12-19) и она је саставни део нас од момента зачећа (Псалам 51:5). Међутим, Библија је јасна, да, иако је Исус Христос био искушан на сваки начин као и ми (Јеврејима 4:15), никада није починио грех (2. Коринћанима 5:21; 1. Јованова 3:5). Апостол Павле је то јасно рекао: „Он греха не учини и превара се не нађе у устима Његовим″ (1. Петрова 2:22). Заиста, пошто је Исус Христос Бог, Он нема способност да греши.

Поред тога што је поставио препреку између нас и Створитеља, наша наслеђена грешна природа нас је све потчинила физичкој и духовној смрти, јер је „плата за грех смрт" (Римљанима 6:23). Да би се помирили са Богом, мора да постоји опроштење, „и без проливања крви нема опроштаја″ (Јеврејима 9:22). Пошто су Адам и Ева згрешили, Бог их је обукао у „одећу од коже″ (Постање 3:21), тако што је пролио крв животиње. Међутим, иако савршено осликавају да је за грех потребна смрт, многе касније животињске жртве обезбедиле су само привремено покривање греха, јер крв тих животиња никада није могла у потпуности да уклони грех (Јеврејима 10:4,11).

Старозаветне жртве биле су само наговештај савршене „трајне" жртве Исуса Христа (Јеврејима 7:27; 10:10). Једини начин на који можемо да будемо помирени са светим и савршеним Богом је путем свете и савршене жртве, коју не бисмо могли да имамо да Исус Христос није био без греха. Као што је Петар објавио: „Нисте искупљени пропадљивим стварима, сребром или златом, него драгоценом крвљу Христа као невиног и чистог јагњета" (1. Петрова 1:18-19). Једино је безгрешна Христова крв могла да донесе мир између Бога и човечанства (Колошанима 1:20). Са овим помирењем, можемо сада да будемо „свети, непорочни и беспрекорни" (Колошанима 1:22).

Безгрешна Христова смрт на крсту Голготе платила је пуну цену за грех свих нас који верујемо у Њега. Тако, оно што је изгубљено током пада, враћено је путем крста. Као што је грех ушао у свет због једног човека (Адама), Бог је могао да искупи кроз једног човека – безгрешног Исуса Христа.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Исус био безгрешан?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries