settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Bog mrtav?

српски

Odgovor


Tehnički izraz za učenje da je „Bog mrtav" je teotanatalogija, grčka složenica iz tri dela: theos (Bog) + thanatos (smrt) + logia (reč).

Nemački pesnik i filozof Fridrih Niče je najpoznatiji po izjavi „Bog je mrtav" u 19. veku. Niče, koji je bio pod uticajem grčke filozofije i teorije evolucije, je napisao: „Bog je mrtav. Bog ostaje mrtav. I mi smo ga ubili. Kako će mi, ubice svih ubica, da se utešimo?.......Zar nije veličina ovog dela previše velika za nas? Zar ne bi trebalo da postanemo bogovi da bismo bili vredni toga?"(Niče, Vesela Nauka, 125).

Ničeova svrha bila je da se ukine „tradicionalna" moralnost – posebno hrišćanstvo — jer, po njegovom mišljenju, predstavlja pokušaj egocentičnih religioznih vođa da kontrolišu slabe i nepromišljene mase. Niče je verovao da „ideja" Boga nije više bila neophodna; u stvari, Bog je bio nevažan, jer se čovek razvijao do tačke gde može da stvori dublju i srećniju „vlastitu moralnost"

Ničeova filozofija „Bog je mrtav" bila je upotrebljena da se unaprede teorije egzistencijalizma, nihilizma i socijalizma. Radikalni teolozi kao što su Tomas J. J. Alcier i Pol van Buren zastupali su ideju „Bog je mrtav" tokom 1950-tih i 1960-tih.

Verovanje da je Bog mrtav i da je religija nebitna vodi, prirodno, do sledećih ideja:

1) Ako je Bog mrtav, ne postoji moralni apsolutni i univerzalni standard koga svi ljudi treba da se pridržavaju.

2) Ako je Bog mrtav, ne postoji svrha ni racionalni poredak u životu.

3) Ako je Bog mrtav, svaki plan koji se vidi u svemiru pronalazi sam čovek koji je očajan da nađe smisao u životu.

4) Ako je Bog mrtav, čovek je nezavisan i potpuno slobodan da stvara sopstvene vrednosti.

5) Ako je Bog mrtav, „pravi" svet (nasuprot nebu i paklu) je čovekova jedina briga.

Ideja da je „Bog mrtav" je, prvenstveno, izazov Božijem autoritetu u našim životima. Pomisao da možemo da stvaramo sopstvena pravila bila je laž koju je zmija rekla Evi: „…….bićete kao bogovi" (Postanje 3:5). Petar nas upozorava da „će i među vama biti lažnih učitelja, koji će unositi ubitačne jeresi i poricati gospodara koji ih je iskupio, navlačeći na sebe brzu propast″ (2. Petrova 2:1).

Argument da je „Bog mrtav" obično se prestavlja kao racionalna, moćna filozofija za umetnike i intelektualce. Ali, Biblija ga naziva budalastim. „Reče bezumnik u srcu svome: ,Nema Boga….!ʾ″ (Psalam 14:1). Ono što je ironija, oni koji se drže filozofije da je „Bog mrtav" otkriće kobnu grešku u toj filozofiji, kada I sami umru.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Bog mrtav?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries