settings icon
share icon
Питање

Да ли је Бог мртав?

srpski
Одговор


Технички израз за учење да је „Бог мртав" је теотанаталогија, грчка сложеница из три дела: тхеос (Бог) + тханатос (смрт) + логиа (реч).

Немачки песник и филозоф Фридрих Ниче је најпознатији по изјави „Бог је мртав" у 19. веку. Ниче, који је био под утицајем грчке филозофије и теорије еволуције, је написао: „Бог је мртав. Бог остаје мртав. И ми смо га убили. Како ће ми, убице свих убица, да се утешимо?.......Зар није величина овог дела превише велика за нас? Зар не би требало да постанемо богови да бисмо били вредни тога?"(Ниче, Весела Наука, 125).

Ничеова сврха била је да се укине „традиционална" моралност – посебно хришћанство — јер, по његовом мишљењу, представља покушај егоцентичних религиозних вођа да контролишу слабе и непромишљене масе. Ниче је веровао да „идеја" Бога није више била неопходна; у ствари, Бог је био неважан, јер се човек развијао до тачке где може да створи дубљу и срећнију „властиту моралност"

Ничеова филозофија „Бог је мртав" била је употребљена да се унапреде теорије егзистенцијализма, нихилизма и социјализма. Радикални теолози као што су Томас Ј. Ј. Алциер и Пол ван Бурен заступали су идеју „Бог је мртав" током 1950-тих и 1960-тих.

Веровање да је Бог мртав и да је религија небитна води, природно, до следећих идеја:

1) Ако је Бог мртав, не постоји морални апсолутни и универзални стандард кога сви људи треба да се придржавају.

2) Ако је Бог мртав, не постоји сврха ни рационални поредак у животу.

3) Ако је Бог мртав, сваки план који се види у свемиру проналази сам човек који је очајан да нађе смисао у животу.

4) Ако је Бог мртав, човек је независан и потпуно слободан да ствара сопствене вредности.

5) Ако је Бог мртав, „прави" свет (насупрот небу и паклу) је човекова једина брига.

Идеја да је „Бог мртав" је, првенствено, изазов Божијем ауторитету у нашим животима. Помисао да можемо да стварамо сопствена правила била је лаж коју је змија рекла Еви: „…….бићете као богови" (Постање 3:5). Петар нас упозорава да „ће и међу вама бити лажних учитеља, који ће уносити убитачне јереси и порицати господара који их је искупио, навлачећи на себе брзу пропаст″ (2. Петрова 2:1).

Аргумент да је „Бог мртав" обично се преставља као рационална, моћна филозофија за уметнике и интелектуалце. Али, Библија га назива будаластим. „Рече безумник у срцу своме: ,Нема Бога….!ʾ″ (Псалам 14:1). Оно што је иронија, они који се држе филозофије да је „Бог мртав" откриће кобну грешку у тој филозофији, када И сами умру.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Бог мртав?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries