settings icon
share icon
Pitanje

Da li nas Bog iskušava da grešimo?

српски

Odgovor


U Postanju 22:1 hebrejska reč za „kušanje" je reč nacah i ona znači „testirati, okušati, dokazati, iskušati, proceniti, ili staviti na probu ili test". Pošto reč ima toliko mogućih sinonima, moramo da pogledamo kontekst i poredimo ga sa drugim odeljcima. Kada čitamo o izveštaju o tom događaju, zapažamo da Bog nije nameravao da ispuni žrtvovanje Isaka. Međutim, Avram to nije znao i bio je spreman da u potpunosti izvrši Božije naredbe, znajući da ako je Bog to zahtevao onda je bio u stanju da podigne Isaka iz mrtvih (Jevrejima 11:17-19). Bolji prevod za ovaj odeljak u poslanici Jevrejima je: „Avram je bio 'kušan'", umesto da je bio „na iskušenju". Možemo da zaključimo da jevrejska reč „kušati" ima veze sa testiranjem ili procenjivanjem.

Jakovljeva 1:13 nam daje vodeći princip: niko nema pravo da kaže: „Bog me kuša". Reč „me" je ključna da bismo razumeli ovu tvrdnju, jer ukazuje na poreklo nečega. Iskušenje da grešmo ne potiče od Boga. Jakov zaključuje: "Jer Bog se ne da zlim kušati, i sam nikoga ne iskušava."

Druga važna reč u ovoj raspravi se nalazi u Jakovljevoj 1:3 – „Smatrajte za čistu radost, braćo moja, kad padnete u različite napasti, znajući da kušanje vaše vere gradi strpljivost." Grčka reč koja se prevodi kao „napasti" označava nevolju. Ili nešto što prekida mir, utehu, radost i sreću u nečijem životu. Glagolski oblik ove reči znači „staviti nekoga ili nešto na test", sa ciljem da se otkrije priroda neke osobe ili kvalitet nečega. Bog donosi takve testove da bi dokazao – i povećao – snagu i kvalitet nečije vere i da pokaže njenu vrednost (st. 2-12). Tako da, prema Jakovu, kada se suočimo sa iskušenjima, Božiji cilj je da dokaže našu veru i proizvede u nama karakter. To je visok, dobar, uzvišeni motiv.

Da li ima iskušenja čija je namera da nas obore? Da, ali ona ne potiču od Boga – ona potiču od Sotone (Mateja 4:1), njegovih zlih anđela (Efescima 6:12) ili od nas samih (Rimljanima 13:14; Galatima 5:13). Bog dozvoljava da to iskusimo, i oni su za našu dobrobit. Bog je rekao Avramu da ponudi Isaka kao žrtvu – iskušenje nije bilo da Avram zgreši, već da se testira i dokaže njegova vera.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li nas Bog iskušava da grešimo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries