settings icon
share icon
Питање

Да ли нас Бог искушава да грешимо?

srpski
Одговор


У Постању 22:1 хебрејска реч за „кушање" је реч нацах и она значи „тестирати, окушати, доказати, искушати, проценити, или ставити на пробу или тест". Пошто реч има толико могућих синонима, морамо да погледамо контекст и поредимо га са другим одељцима. Када читамо о извештају о том догађају, запажамо да Бог није намеравао да испуни жртвовање Исака. Међутим, Аврам то није знао и био је спреман да у потпуности изврши Божије наредбе, знајући да ако је Бог то захтевао онда је био у стању да подигне Исака из мртвих (Јеврејима 11:17-19). Бољи превод за овај одељак у посланици Јеврејима је: „Аврам је био 'кушан'", уместо да је био „на искушењу". Можемо да закључимо да јеврејска реч „кушати" има везе са тестирањем или процењивањем.

Јаковљева 1:13 нам даје водећи принцип: нико нема право да каже: „Бог ме куша". Реч „ме" је кључна да бисмо разумели ову тврдњу, јер указује на порекло нечега. Искушење да грешмо не потиче од Бога. Јаков закључује: "Јер Бог се не да злим кушати, и сам никога не искушава."

Друга важна реч у овој расправи се налази у Јаковљевој 1:3 – „Сматрајте за чисту радост, браћо моја, кад паднете у различите напасти, знајући да кушање ваше вере гради стрпљивост." Грчка реч која се преводи као „напасти" означава невољу. Или нешто што прекида мир, утеху, радост и срећу у нечијем животу. Глаголски облик ове речи значи „ставити некога или нешто на тест", са циљем да се открије природа неке особе или квалитет нечега. Бог доноси такве тестове да би доказао – и повећао – снагу и квалитет нечије вере и да покаже њену вредност (ст. 2-12). Тако да, према Јакову, када се суочимо са искушењима, Божији циљ је да докаже нашу веру и произведе у нама карактер. То је висок, добар, узвишени мотив.

Да ли има искушења чија је намера да нас оборе? Да, али она не потичу од Бога – она потичу од Сотоне (Матеја 4:1), његових злих анђела (Ефесцима 6:12) или од нас самих (Римљанима 13:14; Галатима 5:13). Бог дозвољава да то искусимо, и они су за нашу добробит. Бог је рекао Авраму да понуди Исака као жртву – искушење није било да Аврам згреши, већ да се тестира и докаже његова вера.Врати се на Српску страну

Да ли нас Бог искушава да грешимо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries