settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog greši?

српски

Odgovor


Bog ne greši. Njegovo savršenstvo i veličina ne dozvoljavaju greške: „Velik je Gospod i dostojan hvale, veličanstvo se njegovo ne može dostići" (Psalam 145:3). U izvornom jezku, reč koja se prevodi „dostići" znači „mogućnost da se sazna ili nabroji". Drugim rečima, Božija veličina je neograničena. Ova izjava ne može da se odnosi na ličnost koja greši, jer, čak i kada bi napravio jednu grešku, to bi značilo da bi njegova veličina bila merljiva i ograničena.

Božija sposobnost da čini i razume sve stvari ga, takođe, sprečava da čini greške. „Velik je Gospod naš i velika je moć njegova, i neizmeran je razum njegov″ (Psalam 147:5). Biblija pokazuje da je Bog nepogrešiv. Ograničeno znanje vodi do grešaka, ali Bog ima neograničeno znanje i ne greši.

Bog nije napravio nikakve greške prilikom stvaranja sveta. Božija neograničena mudrost, sila i dobrota udružile su se da proizvedu jedan savršen svet. Na kraju šestog dana stvaranja, Bog je osmotrio sve što je napravio i izjavio je da je „veoma dobro" (Postanje 1:31). Nije bilo izuzetaka ili ograničenja ili razočarenja. Samo izjava „veoma dobro".

„Nije Bog čovek, pa da bi slagao, niti sin čovječiji, da bi se pokajao. Šta On reče, neće li učiniti? Šta obeća, neće li izvršiti?″ (Brojevi 23:19) Za razliku od čoveka, Bog ne greši i nema naknadnih razmišljanja koja bi ga dovela do toga da promeni odluku. Bog ne donosi propise koje kasnije mora da ukine, jer nije razmislio o svim posledicama ili zbog toga što nije imao dovoljno moći da to ispuni. Takođe, Bog nije kao čovek čija grešnost zahteva osudu. „Bog je svetlost i u njemu nema nikakve tame" (1. Jovanova 1:5b). „Pravedan je Gospod u svim putevima svojim i milosrdan u svim delima svojim″ (Psalam 145:17).

Neki tvrde da Biblija pokazuje kako se Bog premišlja u vezi sa svojim stvorenjem: „Gospod vide da je veliko nevaljalstvo ljudi na zemlji i da su sve njihove misli upravljene samo ka zlu. I Gospod se pokaja što je stvorio čoveka na zemlji i bi mu žao u srcu. Reče Gospod: ,Istrebiću sa lica zemlje ljude koje sam stvorio i čoveka i životinje i gmizavce i ptice nebeske, jer se kajem što sam ih stvorioʾ" (Postanje 6:5-7).

Dobro je da se razume reč „zažalio" u ovom odlomku. Kada se koristi reč „zažaliti" za Boga, to podrazumeva saosećajnu tugu i razmišljanje o preduzetim postupcima. Bog nije pokazivao slabost, priznao grešku ili žalio zbog greške. Umesto toga, On je izražavao potrebu da preduzme specifičnu, drastičnu meru da bi se suprotstavio zloći čovečanstva: „Sve njihove misli upravljene su samo ka zlu″ (Postanje 6:5) Činjenica da Bog nije smatrao da je Njegovo stvorenje greška nalazi se u daljem postojanju sveta. Iako grešni, još uvek smo ovde. Slava Bogu za Njegovu blagodat: „Gde se greh umnožava, onde se blagodat preobilno izli" (Rimljanima 5:20b) i „Ali Noa nađe milost u očima Gospodnjim″ (Postanje 6:8).

Bog nikada nije napravio grešku. On je svemu dao svrhu, ishodi okolnosti mu nisu iznenađenje, jer On objavljuje kraj od samog početka: „Ja sam Bog, i niko nije kao ja. Od početka javljam šta će biti, unapred javljam šta se još nije zbilo. Ja govorim: Odluka će moja ostati, svu ću volju svoju izvršiti!″ (Isaija 46:9-10).

Osoba može da misli da je Bog pogrešio u njegovom ili njenom životu. Neka iskustva i stanja koja su van naše kontrole navode nas da se zapitamo da li se Bog, možda, preračunao. Međutim, „znamo da Bog sve pomaže na dobro onima koji ga ljube, koji su po Njegovoj odluci pozvani″ (Rimljanima 8:28). Potrebna je vera da bi se ovo prihvatilo, ali „još u veri živimo, a ne u gledanju″ (2. Korinćanima 5:7). U svemu treba da razumemo da su stvari ovog sveta potrošne i da se troše za našu večnu nagradu prema Njegovoj mudrosti koji „može da vas sačuva od spoticanja i da vas postavi neporočne u klicanju pred svoju slavu″ (Juda 1:24). Možemo da se radujemo, jer naš Gospod Bog ne greši u našim životima, već ima dobru svrhu punu ljubavi za sve što dozvoli.

Kod našeg Boga nema greške; nema grešaka koje je On napravio. Nema greške ni kod Njegovog Sina; Isus nije zgrešio ni u misli, reči ni u delu (Jevrejima 4:15). Satana je očajnički pokušavao ne bi li otkio i jednu manu kod Isusa, ali je đavo potpuno promašio u tim naporima (Matej 4:1-11). Isus je ostao neokaljano Božije Jagnje (1. Petrova 1:19). Na kraju Isusovog života, Njegov zemaljski sudija, Pontije Pilat je izjavio: „Ne nalazim nikakve krivice na ovom čoveku″ (Luka 23:4).

Mi živimo sa našim greškama, velikim, malim, neznatim ili strašnim i navikavamo se da ih pravimo. Ali, služimo nepogrešivom, bezgrešnom Bogu čija se veličina ne može dokučiti. „Mnoga su čudesa tvoja Gospode Bože moj i staranja tvoja za nas! Ne mogu se pred tobom nabrojati! Hteo bih, javiti I kazivati ih, ali im nema broja″ (Psalam 40:5). Dobro je znati da je Bog u kontroli i da On, koji ne pravi greške, može da nadoknadi naše i više nego što mislimo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Bog greši?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries