settings icon
share icon
Питање

Да ли Бог греши?

srpski
Одговор


Бог не греши. Његово савршенство и величина не дозвољавају грешке: „Велик је Господ и достојан хвале, величанство се његово не може достићи" (Псалам 145:3). У изворном језку, реч која се преводи „достићи" значи „могућност да се сазна или наброји". Другим речима, Божија величина је неограничена. Ова изјава не може да се односи на личност која греши, јер, чак и када би направио једну грешку, то би значило да би његова величина била мерљива и ограничена.

Божија способност да чини и разуме све ствари га, такође, спречава да чини грешке. „Велик је Господ наш и велика је моћ његова, и неизмеран је разум његов″ (Псалам 147:5). Библија показује да је Бог непогрешив. Ограничено знање води до грешака, али Бог има неограничено знање и не греши.

Бог није направио никакве грешке приликом стварања света. Божија неограничена мудрост, сила и доброта удружиле су се да произведу један савршен свет. На крају шестог дана стварања, Бог је осмотрио све што је направио и изјавио је да је „веома добро" (Постање 1:31). Није било изузетака или ограничења или разочарења. Само изјава „веома добро".

„Није Бог човек, па да би слагао, нити син човјечији, да би се покајао. Шта Он рече, неће ли учинити? Шта обећа, неће ли извршити?″ (Бројеви 23:19) За разлику од човека, Бог не греши и нема накнадних размишљања која би га довела до тога да промени одлуку. Бог не доноси прописе које касније мора да укине, јер није размислио о свим последицама или због тога што није имао довољно моћи да то испуни. Такође, Бог није као човек чија грешност захтева осуду. „Бог је светлост и у њему нема никакве таме" (1. Јованова 1:5б). „Праведан је Господ у свим путевима својим и милосрдан у свим делима својим″ (Псалам 145:17).

Неки тврде да Библија показује како се Бог премишља у вези са својим створењем: „Господ виде да је велико неваљалство људи на земљи и да су све њихове мисли управљене само ка злу. И Господ се покаја што је створио човека на земљи и би му жао у срцу. Рече Господ: ,Истребићу са лица земље људе које сам створио и човека и животиње и гмизавце и птице небеске, јер се кајем што сам их створиоʾ" (Постање 6:5-7).

Добро је да се разуме реч „зажалио" у овом одломку. Када се користи реч „зажалити" за Бога, то подразумева саосећајну тугу и размишљање о предузетим поступцима. Бог није показивао слабост, признао грешку или жалио због грешке. Уместо тога, Он је изражавао потребу да предузме специфичну, драстичну меру да би се супротставио злоћи човечанства: „Све њихове мисли управљене су само ка злу″ (Постање 6:5) Чињеница да Бог није сматрао да је Његово створење грешка налази се у даљем постојању света. Иако грешни, још увек смо овде. Слава Богу за Његову благодат: „Где се грех умножава, онде се благодат преобилно изли" (Римљанима 5:20б) и „Али Ноа нађе милост у очима Господњим″ (Постање 6:8).

Бог никада није направио грешку. Он је свему дао сврху, ишоди околности му нису изненађење, јер Он објављује крај од самог почетка: „Ја сам Бог, и нико није као ја. Од почетка јављам шта ће бити, унапред јављам шта се још није збило. Ја говорим: Одлука ће моја остати, сву ћу вољу своју извршити!″ (Исаија 46:9-10).

Особа може да мисли да је Бог погрешио у његовом или њеном животу. Нека искуства и стања која су ван наше контроле наводе нас да се запитамо да ли се Бог, можда, прерачунао. Међутим, „знамо да Бог све помаже на добро онима који га љубе, који су по Његовој одлуци позвани″ (Римљанима 8:28). Потребна је вера да би се ово прихватило, али „још у вери живимо, а не у гледању″ (2. Коринћанима 5:7). У свему треба да разумемо да су ствари овог света потрошне и да се троше за нашу вечну награду према Његовој мудрости који „може да вас сачува од спотицања и да вас постави непорочне у клицању пред своју славу″ (Јуда 1:24). Можемо да се радујемо, јер наш Господ Бог не греши у нашим животима, већ има добру сврху пуну љубави за све што дозволи.

Код нашег Бога нема грешке; нема грешака које је Он направио. Нема грешке ни код Његовог Сина; Исус није згрешио ни у мисли, речи ни у делу (Јеврејима 4:15). Сатана је очајнички покушавао не би ли откио и једну ману код Исуса, али је ђаво потпуно промашио у тим напорима (Матеј 4:1-11). Исус је остао неокаљано Божије Јагње (1. Петрова 1:19). На крају Исусовог живота, Његов земаљски судија, Понтије Пилат је изјавио: „Не налазим никакве кривице на овом човеку″ (Лука 23:4).

Ми живимо са нашим грешкама, великим, малим, незнатим или страшним и навикавамо се да их правимо. Али, служимо непогрешивом, безгрешном Богу чија се величина не може докучити. „Многа су чудеса твоја Господе Боже мој и старања твоја за нас! Не могу се пред тобом набројати! Хтео бих, јавити И казивати их, али им нема броја″ (Псалам 40:5). Добро је знати да је Бог у контроли и да Он, који не прави грешке, може да надокнади наше и више него што мислимо.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Бог греши?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries