settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog odgovara na molitve?

српски

Odgovor


Kratak odgovor na ovo pitanje je: “Da!” Bog je obećao da će nam, kada tražimo stvari koje su u skladu sa njegovom voljom za naše živote, dati ono što tražimo (1. Jovanova 5:14–15). Međutim, ovome treba dodati jedno upozorenje: možda nam se odgovor neće uvek dopasti.

Molimo se za mnogo stvari — neke dobre, neke loše, neke zaista besmislene. Ali Bog sluša sve naše molitve, bez obzira na to šta tražimo (Matej 7:7). On ne ignoriše svoju decu (Luka 18:1–8). Kada mu se obraćamo, On je obećao da će saslušati i odgovoriti (Matej 6:6; Rimljanima 8:26–27). Njegov odgovor može da varira između „da“ ili „ne“ ili „čekaj, ne sada“.

Imajte na umu da molitva nije naš način da nateramo Boga da uradi ono što želimo. Naše molitve treba da budu usmerene na stvari koje poštuju i slave Boga i odražavaju ono što Biblija jasno otkriva da je Božija volja (Luka 11:2). Ako se molimo za nešto što sramoti Boga ili nije Njegova volja za nas, malo je verovatno da će nam dati ono što tražimo. Božja mudrost daleko prevazilazi našu sopstvenu i moramo verovati da su Njegovi odgovori na naše molitve najbolja moguća rešenja.

Da li Bog odgovara na molitve? – Kada Bog kaže „da“.

U prva dva poglavlja Prve Samuilove, Ana se moli i traži od Boga da joj podari bebu. Ona nije mogla da ostane trudna, a u biblijska vremena to se smatralo znakom srama za ženu. Ana se usrdno molila — tako usrdno da je sveštenik koji ju je video kako se moli pomislio da je pijana. Ali Bog je čuo Anu i dozvolio joj da rodi dete.

Isus je rekao: „ I što god zaištete u moje ime, to ću učiniti, da se proslavi Otac u Sinu “ (Jovan 14:13). Ako ste se posebno molili za nešto i Bog vam je to dao, onda možete biti sigurni da je to Njegova volja. Ništa se ne dešava a da Bog to ne dozvoli (Rimljanima 8:28).

Da li Bog odgovara na molitve? – Kada Bog kaže „ne“.

U Jovanu 11, Marija i Marta su želele da Isus izleči njihovog brata na samrti, ali je Isus dozvolio da Lazar umre. Zašto je rekao „ne“ ovim ožalošćenim ženama koje su ga toliko volele? Zato što je za Lazara planirao veće stvari, stvari koje niko nije mogao ni zamisliti.

„Ne“ je jedan od najtežih odgovora koje možemo dobiti. Ali, još jednom, važno je zapamtiti da je Bog sveznajući i da je svestan celokupne vremenske linije istorije. On zna svaki mogući ishod svakog mogućeg izbora u svakoj mogućoj situaciji; mi ne. On vidi „širu sliku“; mi vidimo samo delimičan potez četkicom. Poslovice 3:5 kažu da se „uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim, i na svoj razum ne oslanjaj se“. Kada dobijemo odgovor „ne“, moramo verovati da ono što smo tražili nije bila Božja volja.

Da li Bog odgovara na molitve? – Kada Bog kaže: „Čekaj, ne sada“.

Ponekad je čak teže čuti „čekaj“ nego čuti „ne“, jer to znači da moramo biti strpljivi (Rimljanima 8:25). Dok je čekanje teško, možemo biti zahvalni što Bog ima kontrolu i verujemo da će Njegovo vreme biti savršeno (Rimljanima 12:12; Psalam 37:7—9).

Bog želi najbolje za vaš život. On ne želi da patite bez potrebe. Jeremija 29:11 kaže: „ Ja znam svoje naume za vas, govori Gospod, naume mira, a ne nesreće, da vam dam budućnost i nadu.” Budite strpljivi i znajte da je On vaš Otac pun ljubavi (Psalam 46:10).

Pridržavajte se Filipljanima 4:6 dok upućujete svoje zahteve Bogu: „ Ne brinite se ni za što, nego u svemu molitvom i moljenjem sa zahvaljivanjem neka se vaše molbe Bogu očituju.” Zatim, kada Bog odgovori, budite spremni da prihvatite Njegovu mudrost — bez obzira da li se slažete sa Njim ili ne.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Bog odgovara na molitve?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries