settings icon
share icon
Питање

Да ли Бог одговара на молитве?

srpski
Одговор


Кратак одговор на ово питање је: “Да!” Бог је обец́ао да ц́е нам, када тражимо ствари које су у складу са његовом вољом за наше животе, дати оно што тражимо (1. Јованова 5:14–15). Међутим, овоме треба додати једно упозорење: можда нам се одговор нец́е увек допасти.

Молимо се за много ствари — неке добре, неке лоше, неке заиста бесмислене. Али Бог слуша све наше молитве, без обзира на то шта тражимо (Матеј 7:7). Он не игнорише своју децу (Лука 18:1–8). Када му се обраћамо, Он је обец́ао да ц́е саслушати и одговорити (Матеј 6:6; Римљанима 8:26–27). Његов одговор може да варира између „да“ или „не“ или „чекај, не сада“.

Имајте на уму да молитва није наш начин да натерамо Бога да уради оно што желимо. Наше молитве треба да буду усмерене на ствари које поштују и славе Бога и одражавају оно што Библија јасно открива да је Божија воља (Лука 11:2). Ако се молимо за нешто што срамоти Бога или није Његова воља за нас, мало је вероватно да ц́е нам дати оно што тражимо. Божја мудрост далеко превазилази нашу сопствену и морамо веровати да су Његови одговори на наше молитве најбоља могуц́а решења.

Да ли Бог одговара на молитве? – Када Бог каже „да“.

У прва два поглавља Прве Самуилове, Ана се моли и тражи од Бога да јој подари бебу. Она није могла да остане трудна, а у библијска времена то се сматрало знаком срама за жену. Ана се усрдно молила — тако усрдно да је свештеник који ју је видео како се моли помислио да је пијана. Али Бог је чуо Ану и дозволио јој да роди дете.

Исус је рекао: „ И што год заиштете у моје име, то ћу учинити, да се прослави Отац у Сину “ (Јован 14:13). Ако сте се посебно молили за нешто и Бог вам је то дао, онда можете бити сигурни да је то Његова воља. Ништа се не дешава а да Бог то не дозволи (Римљанима 8:28).

Да ли Бог одговара на молитве? – Када Бог каже „не“.

У Јовану 11, Марија и Марта су желеле да Исус излечи њиховог брата на самрти, али је Исус дозволио да Лазар умре. Зашто је рекао „не“ овим ожалошц́еним женама које су га толико волеле? Зато што је за Лазара планирао вец́е ствари, ствари које нико није могао ни замислити.

„Не“ је један од најтежих одговора које можемо добити. Али, још једном, важно је запамтити да је Бог свезнајуц́и и да је свестан целокупне временске линије историје. Он зна сваки могуц́и ишод сваког могуц́ег избора у свакој могуц́ој ситуацији; ми не. Он види „ширу слику“; ми видимо само делимичан потез четкицом. Пословице 3:5 кажу да се „уздај се у Господа свим срцем својим, и на свој разум не ослањај се“. Када добијемо одговор „не“, морамо веровати да оно што смо тражили није била Божја воља.

Да ли Бог одговара на молитве? – Када Бог каже: „Чекај, не сада“.

Понекад је чак теже чути „чекај“ него чути „не“, јер то значи да морамо бити стрпљиви (Римљанима 8:25). Док је чекање тешко, можемо бити захвални што Бог има контролу и верујемо да ц́е Његово време бити савршено (Римљанима 12:12; Псалам 37:7—9).

Бог жели најбоље за ваш живот. Он не жели да патите без потребе. Јеремија 29:11 каже: „ Ја знам своје науме за вас, говори Господ, науме мира, а не несреће, да вам дам будућност и наду.” Будите стрпљиви и знајте да је Он ваш Отац пун љубави (Псалам 46:10).

Придржавајте се Филипљанима 4:6 док упуц́ујете своје захтеве Богу: „ Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем нека се ваше молбе Богу очитују.” Затим, када Бог одговори, будите спремни да прихватите Његову мудрост — без обзира да ли се слажете са Њим или не.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Бог одговара на молитве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries