settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog čuje moje molitve?

српски

Odgovor


Bog čuje sve, uključujući i molitve. On je Bog. Njemu ništa ne može da promakne (Psalam 139:1–4). On je suveren nad svime što je stvorio (Isaija 46:9–11). Dakle, nije pitanje da li je Bog svestan svake molitve (On jeste), već da li se Bog uključuje u naše molitve sa namerom da odgovori na njih.

Bog želi da se molimo. On je stvorio molitvu kao sredstvo pomoću kojeg možemo uživati u Njemu (Otkrivenje 3:20), priznati svoj greh (1. Jovanova 1:9), zamoliti Ga da zadovolji naše potrebe (Psalam 50:15) i uskladiti svoju volju sa Njegovom (Jeremija 29:11–12; Luka 22:42). Jedna vrsta molitve je garantovano uslišana. Luka 18:13–14 opisuje molitvu pokajanja. Kada prizivamo Gospoda u poniznom pokajanju, On želi da nas učini pravednima i da nam oprosti.

Međutim, kada razmišljate o molitvi, važno je zapamtiti da je većina Božjih obećanja u Svetom pismu napisana Njegovom narodu. U Starom zavetu, ta obećanja su bila za Izrael i sve koji su se s njim ujedinili. U Novom zavetu, ta obećanja su napisana Isusovim sledbenicima. Sveto pismo biva zloupotrebljeno kada se izvuku stihovi izolovani od konteksta u pokušaju da ih primenimo na željenu situaciju, uključujući i molitvu. Iako Gospod sve zna i čuje, dao je neke okolnosti u kojima neće čuti naše molitve:

1. Kada odlučimo da se držimo greha, umesto da se pokajemo i promenimo, Bog neće čuti naše molitve. U Isaiji 1:15 Gospod kaže: „Kada raširite ruke svoje, sklanjam oči svoje od vas. Kada umnožavate molitvu, ne slušam vas jer su vam pune krvi ruke vaše!“ Priče 28:9 kažu: „Ko okreće uvo svoje da ne sluša zakon, gadna je i molitva njegova.” Primer: Mladi par živi zajedno u seksualnom grehu, a ipak se mole za Božji blagoslov za svoj dom.

2. Kada tražimo u skladu sa sopstvenim sebičnim željama, Bog neće čuti naše molitve. Jakovljeva 4:3 kaže: „Vi ištete i ne primate, zato što zlo ištete, - da u svojim slastima potrošite.”

Primer: Čovek je nezadovoljan svojim automobilom starim tri godine, pa se moli za potpuno nov mnogo skuplji automobil.

3. Kada ono što tražimo nije u skladu sa Njegovom voljom za nas. Prva Jovanova 5:14 kaže: „ I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: da nas sluša ako šta molimo po njegovoj volji.”

Primer: Mi se usrdno molimo za novi posao, ali Božji plan zahteva da ostanemo tu gde jesmo i budemo svedoci svojim kolegama.

4. Kad ne tražimo sa verom. U Marku 11:24 Isus je rekao: „ Zato vam kažem: sve što molite i tražite, verujte da ste primili, i biće vam “ Međutim, vera nije verovanje u nešto; to je verovanje u Nekoga. Naša vera je u vera u Božiji karakter i Njegovu želju da nas blagoslovi i uteši. Kada se molimo, treba da imamo veru da nas On čuje i da će ispuniti svaki zahtev koji je u skladu sa Njegovom voljom za nas (1. Jovanova 5:14–15). Primer: Molimo Boga da zadovolji finansijske potrebe, ali nastavljamo da brinemo i dajemo neverne komentare našim porodicama i kolegama, kao što je: „Verovatno nikada neću dobiti taj novac.“

Bog je svet i želi da budemo sveti kao što je i On (3. Mojsijeva 22:32; 1. Petrova 1:16). Kada On zna da i mi tražimo tu istu svetost, sa zadovoljstvom će uslišiti naše molitve na način koji nam omogućava da produžimo naš duhovni rast. Isus je rekao: „ Ako ostanete u meni i moje reči ostanu u vama, ištite što god hoćete, i biće vam“ (Jovan 15:7). Tajna molitve je prebivanje u Hristu, tako da sve što tražimo bude u skladu sa Njegovim srcem (Psalam 37:4). Samo tada možemo biti uvereni da Bog čuje naše molitve i ima nameru da odgovori na njih.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Bog čuje moje molitve?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries