settings icon
share icon
Питање

Да ли Бог чује моје молитве?

srpski
Одговор


Бог чује све, укључујући и молитве. Он је Бог. Њему ништа не може да промакне (Псалам 139:1–4). Он је суверен над свиме што је створио (Исаија 46:9–11). Дакле, није питање да ли је Бог свестан сваке молитве (Он јесте), вец́ да ли се Бог укључује у наше молитве са намером да одговори на њих.

Бог жели да се молимо. Он је створио молитву као средство помоц́у којег можемо уживати у Њему (Откривење 3:20), признати свој грех (1. Јованова 1:9), замолити Га да задовољи наше потребе (Псалам 50:15) и ускладити своју вољу са Његовом (Јеремија 29:11–12; Лука 22:42). Једна врста молитве је гарантовано услишана. Лука 18:13–14 описује молитву покајања. Када призивамо Господа у понизном покајању, Он жели да нас учини праведнима и да нам опрости.

Међутим, када размишљате о молитви, важно је запамтити да је вец́ина Божјих обец́ања у Светом писму написана Његовом народу. У Старом завету, та обец́ања су била за Израел и све који су се с њим ујединили. У Новом завету, та обец́ања су написана Исусовим следбеницима. Свето писмо бива злоупотребљено када се извуку стихови изоловани од контекста у покушају да их применимо на жељену ситуацију, укључујуц́и и молитву. Иако Господ све зна и чује, дао је неке околности у којима нец́е чути наше молитве:

1. Када одлучимо да се држимо греха, уместо да се покајемо и променимо, Бог нец́е чути наше молитве. У Исаији 1:15 Господ каже: „Када раширите руке своје, склањам очи своје од вас. Када умножавате молитву, не слушам вас јер су вам пуне крви руке ваше!“ Приче 28:9 кажу: „Ко окреће уво своје да не слуша закон, гадна је и молитва његова.” Пример: Млади пар живи заједно у сексуалном греху, а ипак се моле за Божји благослов за свој дом.

2. Када тражимо у складу са сопственим себичним жељама, Бог нец́е чути наше молитве. Јаковљева 4:3 каже: „Ви иштете и не примате, зато што зло иштете, - да у својим сластима потрошите.”

Пример: Човек је незадовољан својим аутомобилом старим три године, па се моли за потпуно нов много скупљи аутомобил.

3. Када оно што тражимо није у складу са Његовом вољом за нас. Прва Јованова 5:14 каже: „ И ово је поуздање које имамо у њега: да нас слуша ако шта молимо по његовој вољи.”

Пример: Ми се усрдно молимо за нови посао, али Божји план захтева да останемо ту где јесмо и будемо сведоци својим колегама.

4. Кад не тражимо са вером. У Марку 11:24 Исус је рекао: „ Зато вам кажем: све што молите и тражите, верујте да сте примили, и биће вам “ Међутим, вера није веровање у нешто; то је веровање у Некога. Наша вера је у вера у Божији карактер и Његову жељу да нас благослови и утеши. Када се молимо, треба да имамо веру да нас Он чује и да ц́е испунити сваки захтев који је у складу са Његовом вољом за нас (1. Јованова 5:14–15). Пример: Молимо Бога да задовољи финансијске потребе, али настављамо да бринемо и дајемо неверне коментаре нашим породицама и колегама, као што је: „Вероватно никада нец́у добити тај новац.“

Бог је свет и жели да будемо свети као што је и Он (3. Мојсијева 22:32; 1. Петрова 1:16). Када Он зна да и ми тражимо ту исту светост, са задовољством ће услишити наше молитве на начин који нам омогућава да продужимо наш духовни раст. Исус је рекао: „ Ако останете у мени и моје речи остану у вама, иштите што год хоћете, и биће вам“ (Јован 15:7). Тајна молитве је пребивање у Христу, тако да све што тражимо буде у складу са Његовим срцем (Псалам 37:4). Само тада можемо бити уверени да Бог чује наше молитве и има намеру да одговори на њих.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Бог чује моје молитве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries