settings icon
share icon
Pitanje

U čemu je vrednost biti deo crkvene porodice?

српски

Odgovor


Kakvu vrednost ima to što smo kao porodica drugim vernicima? Dela 2:42 mogu se smatrati osnovnom izjavom suštinske crkvene aktivnosti: „Bili su istrajni u apostolskoj nauci i zajednici, u lomljenju hleba i u molitvama″. Biblija ističe važnost crkvene porodice zbog ovih razloga:

Proučavamo zajedno Božiju Reč – Crkvena porodica obezbeđuje stalno podučavanje iz Biblije. Ovo se uglavnom dešava kroz male grupe, bibljska proučavanja, podučavanja od strane sveštenika, nedeljne škole itd. Crkvena porodica je pozvana da zajedno duhovno raste, podstičući jedni druge. Druga Timoteju 3:16 kaže: „Sve Pismo je bogonadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti".

Odajemo počast Bogu zajedno kroz slavljenje – Postoji faktor ujedinjenja kada vernici zajedno slave Boga, bilo da je kroz muziku ili propoved ili služenje. Psalam 34:3 ističe poziv na zajedničko slavljenje: „Veličajte sa mnom Gospoda, uzvisujmo svi ime Njegovo!″

Nalazimo osećanje odgovornosti – Crkva pruža praktični okvir za odgovornost. Kako se odnosi razvijaju i sklapaju prijateljstva, tu je uvek neko ko može da te ohrabri, prekori kada je neophodno i raduje se sa tobom. Izreke 27:17 kažu: „Kao što se železo železom oštri, tako jedan čovek draži gnev drugoga″. Odgovornost je od suštinske vrednosti u borbi da se prebrodi greh,a crkvena porodica je odlično mesto da se sa nekim osoba moli, priča ili se poveri.

Nalazimo podršku u nevoljama – Kada dođu nevolje, od suštinske važnosti je sistem podrške. Kada si u potrebi, potrebni su ti braća i sestra u Hristu da te podrže u molitvi i pomognu u praktičnim potrebama kao što su obroci, čišćenje i briga o deci. Galatima 6:2 ohrabruje nas: „Nosite bremena jedan drugoga, pa ćete tako ispuniti Hristov zakon″.

Stičemo prilike da služimo drugima – Ne primamo podršku samo u crkvi; mi je, takođe, i dajemo. Tvoj poziv u crkvi je da da daš svoj doprinos, ne samo da primaš. Kada smo u bliskom zajedništvu sa drugim vernicima, znamo kada im je potrebna podrška i molitva. Možemo da uskočimo i pomognemo na praktične načine. Efescima 6:7 kaže: „Služite dragovoljno — kao Gospodu, a ne ljudima″.

Stvaramo učenike – Dođe vreme kada mi treba nekog da hranimo, a ne samo da budemo nahranjeni (Jevrejima 5:12). Možemo da evangeliziramo, podučavamo, ohrabrujemo i „stvaramo učenike" u našoj crkvenoj porodici. „Meni je dana sva vlast na nebu i na zemlji. Zato idite i načinite sve narode mojim učenicima, krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam naložio; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka sveta″ (Matej 28:18-20).

U vremenu kada kultura postaje sve više svetovna, od koristi je biti u porodici ili sa vernicima koji dele isto mišljenje. Ova braća i sestre mogu da te ohrabre na tvom putu vere, pruže odgovore na duhovna pitanja i budu podrška u teškim vremenima. Crkvena porodica može, takođe, da ti pruži mogućnost da služiš i podučavaš druge. „Pazimo na to da jedan drugoga podstičemo na ljubav i dobra dela, da ne ostavljamo svoje skupštine, kao što neki imaju običaj, nego da bodrimo jedan drugoga utoliko pre ukoliko vidite da se približava sudni dan″ (Jevrejima 10:24-25).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

U čemu je vrednost biti deo crkvene porodice?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries