settings icon
share icon
Pitanje

Šta je čovekova svrha, prema Svetom pismu?

српски

Odgovor


Sveto pismo jasno govori da je Bog stvorio čoveka na svoju slavu (Isaija 43:7). Zbog toga je, prema Svetom pismu, čovekova glavna svrha jednostavno da proslavi Boga.

Možda je teže odgovoriti na pitanje – šta znači proslaviti Boga. U Psalmu 100:2–3, rečeno nam je da radosno slavimo Boga i: „Poznajte Gospod da je Bog. On nas je stvorio, i mi smo dostojanje Njegovo, narod Njegov i ovce paše Njegove." Deo toga šta znači proslaviti Boga je da priznamo ko je Bog (za početak, naš Tvorac) i da ga slavimo i klanjamo su se kao takvom Bogu.

Svoju svrhu ispunjavamo proslavljanjem Boga tako što ćemo živeti u odnosu sa Njim i verno mu služiti (1. Samuelova 12:24; Jovan 17:4). Pošto je Bog stvorio čoveka po svom liku (Postanak 1:26–27), čovekova svrha bez Boga ne može da bude ispunjena. Kralj Solomon je pokušao da živi za svoje zadovoljstvo, a ipak je na kraju života zaključio da je jedini smisao života poštovati Boga i biti mu poslušan (Propovednik 12:13–14).

U našem grešnom stanju, greh nas odvaja od Boga i onemogućava da ga proslavimo. Međutim, putem žrtve Isusa Hrista, izmireni smo sa Bogom, gresi su nam oprošteni i ne postoji više prepreka između Boga i nas (Rimljanima 3:23–24).

Zanimljivo je da mi možemo da proslavimo Boga zato što je On prvi nama dao slavu. David je napisao u Psalmu 8:4–6: „ Šta je čovek, te ga se opominješ, ili sin čovečji, te ga polaziš? Učinio si ga malo manjeg od anđela, slavom i čašću venčao si ga; Postavio si ga gospodarem nad delima ruku svojih, sve si metnuo pod noge njegove" (Ovo se ponavlja u stihovima u Jevrejima 2:6–8.) Ovaj stih otkriva drugu svrhu koju je Bog dao čoveku: vlast nad zemljom (Postanak 1:28–29). I opet, ovo može da se na pravi način ispuni samo putem ispravnog odnosa sa Bogom.

Što više upoznajemo svog Tvorca i što ga više volimo (Matej 22:37–38), bolje razumemo ko smo i koja je naša svrha. Stvoreni smo da mu odamo slavu. Bog ima jedinstveni plan i svrhu za svakog od nas (Psalam 139:13–16), ali možemo da znamo, kakav god da je taj plan, on će na kraju Njemu doneti slavu (Poslovice 3:6; 1. Korinćanima 10:31).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je čovekova svrha, prema Svetom pismu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries