settings icon
share icon
Питање

Шта је човекова сврха, према Светом писму?

srpski
Одговор


Свето писмо јасно говори да је Бог створио човека на своју славу (Исаија 43:7). Због тога је, према Светом писму, човекова главна сврха једноставно да прослави Бога.

Можда је теже одговорити на питање – шта значи прославити Бога. У Псалму 100:2–3, речено нам је да радосно славимо Бога и: „Познајте Господ да је Бог. Он нас је створио, и ми смо достојање Његово, народ Његов и овце паше Његове." Део тога шта значи прославити Бога је да признамо ко је Бог (за почетак, наш Творац) и да га славимо и клањамо су се као таквом Богу.

Своју сврху испуњавамо прослављањем Бога тако што ћемо живети у односу са Њим и верно му служити (1. Самуелова 12:24; Јован 17:4). Пошто је Бог створио човека по свом лику (Постанак 1:26–27), човекова сврха без Бога не може да буде испуњена. Краљ Соломон је покушао да живи за своје задовољство, а ипак је на крају живота закључио да је једини смисао живота поштовати Бога и бити му послушан (Проповедник 12:13–14).

У нашем грешном стању, грех нас одваја од Бога и онемогућава да га прославимо. Међутим, путем жртве Исуса Христа, измирени смо са Богом, греси су нам опроштени и не постоји више препрека између Бога и нас (Римљанима 3:23–24).

Занимљиво је да ми можемо да прославимо Бога зато што је Он први нама дао славу. Давид је написао у Псалму 8:4–6: „ Шта је човек, те га се опомињеш, или син човечји, те га полазиш? Учинио си га мало мањег од анђела, славом и чашћу венчао си га; Поставио си га господарем над делима руку својих, све си метнуо под ноге његове" (Ово се понавља у стиховима у Јеврејима 2:6–8.) Овај стих открива другу сврху коју је Бог дао човеку: власт над земљом (Постанак 1:28–29). И опет, ово може да се на прави начин испуни само путем исправног односа са Богом.

Што више упознајемо свог Творца и што га више волимо (Матеј 22:37–38), боље разумемо ко смо и која је наша сврха. Створени смо да му одамо славу. Бог има јединствени план и сврху за сваког од нас (Псалам 139:13–16), али можемо да знамо, какав год да је тај план, он ће на крају Њему донети славу (Пословице 3:6; 1. Коринћанима 10:31).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је човекова сврха, према Светом писму?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries