settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je čekanje na Boga toliko teško?

српски

Odgovor


Čekanje na Boga nije samo teško; ponekad izgleda nemoguće. Želimo da se stvari dese u naše vreme, prema našim planovima. Bog ne radi po našem rasporedu, a naše očekivanje da hoće, je razlog našeg razočarenja. Bog ima širu perspektivu nad životnim događanjima, a Njegova perspektiva, planovi i rasporedi su savršeni i sveti, jer je On savršen i svet. Psalmista nam kaže :„Put je Gospodnji savršen… " (Psalam 18:30). Ako su Božji putevi „savršeni", onda možemo da verujemo da sve što On radi, kao i vreme kada to radi, je takođe savršeno. Kada shvatimo tu činjenicu, čekanje na Boga ne samo da je manje teško, ono zapravo postaje radosno.

Božija obećanja su jasna po ovom pitanju—ako čekamo na Boga, On će obnoviti našu snagu (Isaija 40:31). Ali mi smo ljudi i živimo u kulturi koja zahteva sve sada, ili čak juče. Zato je čekanje na Boga teško. Ponekad se molitve koje upućujemo Gospodu nad vojskama odmah usliše i to nas podstiče na dalje poverenje i samopouzdanje. Međutim, ponekad tokom određenog vremenskog perioda, Gospod ispituje našu veru i tada zaista možemo da stradamo. Tada stvari mogu postati teške i tada se pitamo da li Gospod zaista čuje našu molitvu.

Apostol Pavle podstiče crkvu u Filipima da se ne brine ni za šta (Filipljanima 4:6). Uznemirenost kod vernika ukazuje na nedostatak vere i to žalosti Boga, ne samo zato što On ne želi da se brinemo za ništa, već i zato što zna da naše brige potiču od nepotpunog razumevanja onoga ko je On.

Ključni aspekt Božje prirode i karaktera i jedina osobina koja će nam omogućiti da strpljivo čekamo na Njega sa potpunim poverenjem, jeste Njegova suverenost. Božji suverenitet je definisan kao Njegova potpuna nezavisna kontrola nad svakim stvorenjem, događajem i okolnostima u svakom trenutku istorije. Podložan ničemu, pod ničijim uticajem, potpuno nezavisan, Bog čini ono što želi, onako kako želi, uvek na način kako On to želi, i ništa ne može da zaustavi Njegovu ruku: „I niko nije kao ja, koji od početka javljam kraj i izdaleka šta još nije bilo; koji kažem: namera moja stoji i učiniću sve što mi je volja." (Isaija 46:10). Jednom kada dođemo do ovog razumevanje, čekanje da naš savršeni Bog deluje i da deluje u svoje savršeno vreme ne samo da nam omogućava da strpljivo čekamo, već nam takođe omogućava da čekamo sa sigurnošću.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je čekanje na Boga toliko teško?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries