settings icon
share icon
Питање

Зашто је чекање на Бога толико тешко?

srpski
Одговор


Чекање на Бога није само тешко; понекад изгледа немогуц́е. Желимо да се ствари десе у наше време, према нашим плановима. Бог не ради по нашем распореду, а наше очекивање да хоц́е, је разлог нашег разочарења. Бог има ширу перспективу над животним догађањима, а Његова перспектива, планови и распореди су савршени и свети, јер је Он савршен и свет. Псалмиста нам каже :„Пут је Господњи савршен… " (Псалам 18:30). Ако су Божји путеви „савршени", онда можемо да верујемо да све што Он ради, као и време када то ради, је такође савршено. Када шватимо ту чињеницу, чекање на Бога не само да је мање тешко, оно заправо постаје радосно.

Божија обећања су јасна по овом питању—ако чекамо на Бога, Он ће обновити нашу снагу (Исаија 40:31). Али ми смо људи и живимо у култури која захтева све сада, или чак јуче. Зато је чекање на Бога тешко. Понекад се молитве које упуц́ујемо Господу над војскама одмах услише и то нас подстиче на даље поверење и самопоуздање. Међутим, понекад током одређеног временског периода, Господ испитује нашу веру и тада заиста можемо да страдамо. Тада ствари могу постати тешке и тада се питамо да ли Господ заиста чује нашу молитву.

Апостол Павле подстиче цркву у Филипима да се не брине ни за шта (Филипљанима 4:6). Узнемиреност код верника указује на недостатак вере и то жалости Бога, не само зато што Он не жели да се бринемо за ништа, вец́ и зато што зна да наше бриге потичу од непотпуног разумевања онога ко је Он.

Кључни аспект Божје природе и карактера и једина особина која ц́е нам омогуц́ити да стрпљиво чекамо на Њега са потпуним поверењем, јесте Његова сувереност. Божји суверенитет је дефинисан као Његова потпуна независна контрола над сваким створењем, догађајем и околностима у сваком тренутку историје. Подложан ничему, под ничијим утицајем, потпуно независан, Бог чини оно што жели, онако како жели, увек на начин како Он то жели, и ништа не може да заустави Његову руку: „И нико није као ја, који од почетка јављам крај и издалека шта још није било; који кажем: намера моја стоји и учинићу све што ми је воља." (Исаија 46:10). Једном када дођемо до овог разумевање, чекање да наш савршени Бог делује и да делује у своје савршено време не само да нам омогуц́ава да стрпљиво чекамо, вец́ нам такође омогуц́ава да чекамо са сигурношц́у.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је чекање на Бога толико тешко?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries