settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o brizi za stare roditelje?

српски

Odgovor


Biblija ima mnogo toga da kaže u vezi sa brigom o starim roditeljima i drugim članovima porodice koji nisu u stanju da se brinu za sebe. Rana hrišćanska crkva delovala je kao agencija za pružanje usluga socijalne zaštite za druge vernike. Brinuli su se za siromašne, bolesne, udovice i siročiće koji nisu imali nikog drugog da o njima brinu. Od hrišćana koji su imali članove porodice u nekoj potrebi očekivalo se da ispune te potrebe. Na žalost, briga o starim roditeljima više nije obaveza koju su mnogi od nas voljni da prihvate.

Na stare se može gledati kao na teret, a ne na blagoslov. Ponekad, kada je i našim roditeljima potrebna briga, brzo zaboravimo žrtve koji su podneli zbog nas. Umesto da ih prihvatimo u svoje domove- kadgod je to bezbedno i moguće- mi ih smeštamo u staračke domove, ponekad protiv njihove volje. Možda ne vrednujemo mudrost koju su stekli tokom svog dugog života i možemo da je odbacimo kao „zastarelu".

Kada poštujemo i brinemo za naše roditelje, služimo Bogu i na taj način. Biblija kaže: „ Udovice poštuj, koje su stvarno udovice. Ako pak neka udovica ima decu ili unučad, neka prvo nauče svoju kuću poštovati i roditeljima uzdarje uzvraćati; jer je to ugodno pred Bogom. A ko ne vodi brigu o svojima, naročito o domaćima, odrekao se vere i gori je od onoga koji ne veruje" (1. Timoteju 5:3-4, 8).

Svim starijim ljudima nije potrebna ili ne žele stalnu brigu u domovima svoje dece. Možda žele da žive u zajednici sa drugim ljudima njihovog godišta ili su možda spososbni da žive potpuno nezavisno. Bez obzira na njihove okolnosti, mi ipak imamo obaveza prema svojim roditeljima. Ukoliko im je potrebna finansijska pomoć, treba da im pomognemo. Ukoliko su bolesni, treba da se brinemo o njima. Ukoliko im je potrebno da negde prebivaju, treba da im ponudimo svoj dom. Ukoliko im je potrebna pomoć oko domaćinstva ili kuće, treba da ponudimo svoju pomoć. A, ukoliko o njima brine starački dom, treba da procenimo životne uslove tamo da bismo bili sigurni da su naši roditelji zbrinuti na odgovarajući način i sa ljubavlju.

Nikada ne treba da dozvolimo da brige ovog sveta zasene stvari koje su najbitnije – služba Bogu kroz služenje ljudima, posebno ljudima u našim porodicama. Biblija kaže: „,Poštuj oca svoga i majku', to je prva zapovest sa obećanjem, ,da ti bude dobro i da dugo živiš na zemlji'"(Efescima 6:2-3).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o brizi za stare roditelje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries