settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о бризи за старе родитеље?

srpski
Одговор


Библија има много тога да каже у вези са бригом о старим родитељима и другим члановима породице који нису у стању да се брину за себе. Рана хришћанска црква деловала је као агенција за пружање услуга социјалне заштите за друге вернике. Бринули су се за сиромашне, болесне, удовице и сирочиће који нису имали никог другог да о њима брину. Од хришћана који су имали чланове породице у некој потреби очекивало се да испуне те потребе. На жалост, брига о старим родитељима више није обавеза коју су многи од нас вољни да прихвате.

На старе се може гледати као на терет, а не на благослов. Понекад, када је и нашим родитељима потребна брига, брзо заборавимо жртве који су поднели због нас. Уместо да их прихватимо у своје домове- кадгод је то безбедно и могуће- ми их смештамо у старачке домове, понекад против њихове воље. Можда не вреднујемо мудрост коју су стекли током свог дугог живота и можемо да је одбацимо као „застарелу".

Када поштујемо и бринемо за наше родитеље, служимо Богу и на тај начин. Библија каже: „ Удовице поштуј, које су стварно удовице. Ако пак нека удовица има децу или унучад, нека прво науче своју кућу поштовати и родитељима уздарје узвраћати; јер је то угодно пред Богом. А ко не води бригу о својима, нарочито о домаћима, одрекао се вере и гори је од онога који не верује" (1. Тимотеју 5:3-4, 8).

Свим старијим људима није потребна или не желе сталну бригу у домовима своје деце. Можда желе да живе у заједници са другим људима њиховог годишта или су можда спососбни да живе потпуно независно. Без обзира на њихове околности, ми ипак имамо обавеза према својим родитељима. Уколико им је потребна финансијска помоћ, треба да им помогнемо. Уколико су болесни, треба да се бринемо о њима. Уколико им је потребно да негде пребивају, треба да им понудимо свој дом. Уколико им је потребна помоћ око домаћинства или куће, треба да понудимо своју помоћ. А, уколико о њима брине старачки дом, треба да проценимо животне услове тамо да бисмо били сигурни да су наши родитељи збринути на одговарајући начин и са љубављу.

Никада не треба да дозволимо да бриге овог света засене ствари које су најбитније – служба Богу кроз служење људима, посебно људима у нашим породицама. Библија каже: „,Поштуј оца свога и мајку', то је прва заповест са обећањем, ,да ти буде добро и да дуго живиш на земљи'"(Ефесцима 6:2-3).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о бризи за старе родитеље?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries