settings icon
share icon
Pitanje

Šta da radi hrišćanin koji je u braku sa nevernikom?

српски

Odgovor


Brak sa nevernikom može da bude jedno od najtežih iskušenja u životu hrišćanina. Brak je sveti zavet koji dvoje ljudi spaja u jedno telo (Matej 19:5). Vernik i nevernik teško postižu harmoniju u braku (2. Korinćanima 6:14-15). Ako se jedan partner obrati posle venčanja, ubrzo dolazi do značajnih razmimoilaženja zbog služenja različitim autoritetima.

U ovakvoj situaciji hrišćani često gledaju kako da se izvuku iz braka, ubeđeni da je to jedini način da pokažu privrženost Bogu. Međutim, njegova reč govori drugačije. Veoma je važno ostati čvrst i tražiti način da se Bog proslavi u takvim situacijama (1. Korinćanima 7:17). Biblija se posebno obraća onima koji su u braku sa nevernicima: “A ostalima govorim ja, ne Gospod: ako neki brat ima ženu koja ne veruje, i ona pristaje da živi s njim, neka je ne otpušta. I žena koja ima muža koji ne veruje, a on pristaje da živi s njom, neka ne otpušta muža. Muž koji ne veruje, naime, posvećen je vernom ženom, i žena koja ne veruje posvećena je bratom; vaša deca bi inače bila nečista, a sad su sveta” (1. Korinćanima7:12-14).

Oni koji su u braku sa nevernicima treba da se mole za silu Svetog Duha da bi mogli javno da ispovedaju Hrista i žive u njegovoj svetlosti (1. Jovanova 1:7). Moraju da traže Božiju silu koja menja srca i da rađaju plodove Duha (Galatima 5:22-23). Žena hrišćanka mora da se podređuje nevernom mužu (1. Petrova 3:1) i da ostane blizu Boga kako bi dobila snagu za to.

Hrišćani ne treba da budu usamljeni, već moraju da nađu podršku u crkvi i grupama za proučavanje Biblije. Brak sa nehrišćaninom ne menja svetost tog odnosa i zato vernik treba da se moli za svog partnera i da bude dobar primer Božijeg deteta (Filipljanima 2:14). Neka reči iz 1. Petrove 3:1, da neverni supružnik bude pridobijen, budu nada i cilj svakog hrišćanina koji je u braku sa nevernikom.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta da radi hrišćanin koji je u braku sa nevernikom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries