settings icon
share icon
Pitanje

Da li brak ometa tvoj odnos sa Bogom?

српски

Odgovor


Tema braka i njegovog mogućeg ometanja nečije službe sa Bogom bila je Pavlova briga u 1. Korinćanima 7. Zbog toga je tvrdio da je najbolje za osobu koja nije u braku da ostane kako jeste – neudata/neoženjena. Međutim, shvatao je da je sposobnost da neko živi a da ne „gori" od žudnje dar koji nije svima dat (stihovi 7-9). On tvrdi u stihovima 32-35 da osobe koje nisu u braku mogu da služe Gospodu bez ometanja jer ne moraju da usmeravaju deo svog života na udovoljavanje bračnom drugu. Međutim, takođe je rekao da bilo i braku ili ne, trebalo bi da se fokusiramo na službu Hristu (stihovi 28-31).

Činjenica je ipak da Isus nije pozvao samo one koji nisu u braku – to što je izabrao Petra, oženjenog čoveka (Mateja 8:14) kao jednog od svojih najbližih učenika – govori da brak ne mora da sprečava nečiju bliskost sa Hristom. Isto tako, u Starom Zavetu postoje dve osobe (između ostalih) koje su bile bliske sa Bogom. Jedna osoba bila je Danilo, druga Mojsije. Jedan je bio neoženjen, drugi je bio oženjen. Tako da možemo da vdimo da brak nije bio odlučujući faktor u određivanju bliskosti sa Bogom.

Ključno je da brak ne bi ometao bliskost osobe sa Hristom da bude sigurna da se venčala „ u Gospodu" (1. Korinćanima 7:39). Ili da to drugačije sročimo, „ne vucite sa nevernicima jaram koji je za vas tuđ" (2. Korinćanima 6:14) ulazeći u brak bilo sa nevernikom ili vernikom koji nema iste doktrinalne osnove ili istu želju da služi Hristu celim srcem. Ako se neko venča „u Gospodu", Pismo obećava blagodati dobrog supružnika (Poslovice 27:17; Propovednik 4:9-12) i bračni drug postaje pomoć i ohrabrenje u nečijem hodu sa Hristom.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li brak ometa tvoj odnos sa Bogom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries