settings icon
share icon
Pitanje

Da li je ponekad Božija volja za vernika da bude bolestan?

српски

Odgovor


Biblijska doktrina suverenosti Božije tvrdi da Bog ima moć nad svim. On je u potpunoj kontroli nad svim stvarima – prošlim, sadašnjim i budućim – i ništa se ne dešava da nije pod Njegovom vlašću. Sve što se dešava Bog ili pasivno dozvoljava ili direktno prouzrokuje. Međutim, jedno je dozvoliti da se nešto desi a drugo prouzorkovati da se desi, to su dve različite stvari. Na primer, Bog je stvorio tvorevinu da bude savršena, bezgrešnog Adama i Evu; tada je dozvolio da se pobune protiv Njega. On nije bio učinio da oni zgreše, i sigurno je mogao da ih zaustavi, ali izabrao je da to ne čini iz svojih razloga da bi sproveo svoj savršeni plan. Pobuna protiv svih vrsta zla, zla koje Bog nije prouzrokovao, već je dozvolio da postoji.

Bolest je manifestacija jednog od dva tipa zla – moralnog i prirodnog. Moralno zlo je ljudska nehumanost prema ljudima. Prirodno zlo se sastoji od prirodnih katastrofa i fizičkih bolesti. Zlo je samo po sebi izopačenje nečeg što je bilo dobro, ali mu sada nešto nedostaje. U slučaju bolesti, bolest je stanje gde nedostaje dobro zdravlje. Grčka reč za zlo, ponerous, u stvari podrazumeva zločudnost, nešto što kvari dobro i zdravo stanje bića.

Kada je Adam zgrešio, osudio je celo čovečanstvo na patnju od posledica tog greha, od kojih je jedna i bolest. Rimljanima 8:20-22 kaže: „A tvorevina Božija potčinjena je ništavnosti ne svojevoljno, nego za volju onoga koji je potčinio, na nadu — da će i sama tvorevina biti oslobođena ropstva propadljivosti — za slobodu slave dece Božije. Znamo, naime, da cela tvorevina Božija zajedno s nama uzdiše i muči se do sada." Bog, onaj koji je „potčinio" tvorevinu mukama posle Pada u greh, ima plan da konačno oslobodi tvorevinu od ropstva greha, kao što nas je oslobodio tog ropstva kroz Hrista.

Sve do tog dana, Bog će koristiti bolest i druga zla da sprovede svoj suvereni cilj, da proslavi Sebe, i da uzvisi svoje Sveto ime. Povremeno On čudesno leči bolesti. Isus je prošao kroz Izrael lečeći sve vrste bolesti (Mateja 4:23) i čak je podigao Lazara iz mrtvih pošto ga je bolest ubila. Ponekad Bog koristi bolest kao meru disciplinovanja ili kazne za greh. Kralja Oziju u Starom zavetu, zadesila je lepra (2. Knjiga letopisa 26:19-20). Bog je Navuhodonosora naveo da poludi sve dok nije shvatio da „Svevišnji vlada nad kraljevstvom ljudi" (Danilo 4:17). Irod je bio izjeden od crva jer je uzeo Božiju slavu za sebe (Dela 12:21-23). Postoji bar jedan primer gde je Bog dozvolio bolest, slepilo, ne kao kaznu za greh, već da bi otkrio Sebe i Svoje moćno delovanje kroz to slepilo (Jovan 9:1-3).

Kada se pojavi bolest, ne mora da bude neophodno proizvod direktne Božije intervencije u našim životima, već je ishod grešnog sveta, grešnih tela i loših zdravstvenih i životnih izbora. Iako u Bibliji postoje stihovi koji govore da Bog želi da budemo u dobrom zdravlju (3 Jovanova 2), On je svaku bolest dozvolio radi svojih ciljeva, bez obzira da li ih razumemo.

Bolest je sigurno rezultat čovekovog pada u greh, ali Bog u velikoj meri drži sve pod kontrolom, i odlučuje koliko daleko zlo može da ode (kao što je uradio sa Sotonom i Jovovim kušanjima – Sotona nije imao dozvolu da pređe određene granice. On nam kaže da je svemoćan preko pedeset puta u Bibliji, i neverovatno je videti kako se Njegov suverenitet sjedinjuje sa izborima koje pravimo (i dobrim i lošim) da bismo ostvarili Njegov savršeni plan (Rimljanima 8:28).

Za vernike koji pate od bolesti ili oboljenja u ovom životu, saznanje da Bog može da se proslavi kroz Njihovu patnju umiruje nesigurnost koju imamo kad se pitamo zašto je to dozvolio, nešto što ne moraju da u potpunosti razumeju sve dok ne budu stajali u Njegovom prisustvu u večnosti. Tada ćemo dobiti odgovore na sva pitanja, ili još bolje, neće nam biti ni stalo do tih pitanja.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je ponekad Božija volja za vernika da bude bolestan?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries