settings icon
share icon
Питање

Да ли је понекад Божија воља за верника да буде болестан?

srpski
Одговор


Библијска доктрина суверености Божије тврди да Бог има моћ над свим. Он је у потпуној контроли над свим стварима – прошлим, садашњим и будућим – и ништа се не дешава да није под Његовом влашћу. Све што се дешава Бог или пасивно дозвољава или директно проузрокује. Међутим, једно је дозволити да се нешто деси а друго проузорковати да се деси, то су две различите ствари. На пример, Бог је створио творевину да буде савршена, безгрешног Адама и Еву; тада је дозволио да се побуне против Њега. Он није био учинио да они згреше, и сигурно је могао да их заустави, али изабрао је да то не чини из својих разлога да би спровео свој савршени план. Побуна против свих врста зла, зла које Бог није проузроковао, већ је дозволио да постоји.

Болест је манифестација једног од два типа зла – моралног и природног. Морално зло је људска нехуманост према људима. Природно зло се састоји од природних катастрофа и физичких болести. Зло је само по себи изопачење нечег што је било добро, али му сада нешто недостаје. У случају болести, болест је стање где недостаје добро здравље. Грчка реч за зло, понероус, у ствари подразумева злочудност, нешто што квари добро и здраво стање бића.

Када је Адам згрешио, осудио је цело човечанство на патњу од последица тог греха, од којих је једна и болест. Римљанима 8:20-22 каже: „А творевина Божија потчињена је ништавности не својевољно, него за вољу онога који је потчинио, на наду — да ће и сама творевина бити ослобођена ропства пропадљивости — за слободу славе деце Божије. Знамо, наиме, да цела творевина Божија заједно с нама уздише и мучи се до сада." Бог, онај који је „потчинио" творевину мукама после Пада у грех, има план да коначно ослободи творевину од ропства греха, као што нас је ослободио тог ропства кроз Христа.

Све до тог дана, Бог ће користити болест и друга зла да спроведе свој суверени циљ, да прослави Себе, и да узвиси своје Свето име. Повремено Он чудесно лечи болести. Исус је прошао кроз Израел лечећи све врсте болести (Матеја 4:23) и чак је подигао Лазара из мртвих пошто га је болест убила. Понекад Бог користи болест као меру дисциплиновања или казне за грех. Краља Озију у Старом завету, задесила је лепра (2. Књига летописа 26:19-20). Бог је Навуходоносора навео да полуди све док није шватио да „Свевишњи влада над краљевством људи" (Данило 4:17). Ирод је био изједен од црва јер је узео Божију славу за себе (Дела 12:21-23). Постоји бар један пример где је Бог дозволио болест, слепило, не као казну за грех, већ да би открио Себе и Своје моћно деловање кроз то слепило (Јован 9:1-3).

Када се појави болест, не мора да буде неопходно производ директне Божије интервенције у нашим животима, већ је ишод грешног света, грешних тела и лоших здравствених и животних избора. Иако у Библији постоје стихови који говоре да Бог жели да будемо у добром здрављу (3 Јованова 2), Он је сваку болест дозволио ради својих циљева, без обзира да ли их разумемо.

Болест је сигурно резултат човековог пада у грех, али Бог у великој мери држи све под контролом, и одлучује колико далеко зло може да оде (као што је урадио са Сотоном и Јововим кушањима – Сотона није имао дозволу да пређе одређене границе. Он нам каже да је свемоћан преко педесет пута у Библији, и невероватно је видети како се Његов суверенитет сједињује са изборима које правимо (и добрим и лошим) да бисмо остварили Његов савршени план (Римљанима 8:28).

За вернике који пате од болести или обољења у овом животу, сазнање да Бог може да се прослави кроз Њихову патњу умирује несигурност коју имамо кад се питамо зашто је то дозволио, нешто што не морају да у потпуности разумеју све док не буду стајали у Његовом присуству у вечности. Тада ћемо добити одговоре на сва питања, или још боље, неће нам бити ни стало до тих питања.Врати се на Српску страну

Да ли је понекад Божија воља за верника да буде болестан?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries