settings icon
share icon
Pitanje

Šta je biblijska doktrina prosvetljenja?

српски

Odgovor


Jednostavno rečeno, prosveljenje u duhovnom smislu je „paljenje sijalice” u razumevanju u nekoj oblasti. Kada se božansko osvetljenje bavi novim znanjem ili budućim događajima, to zovemo „proroštvom”. Kada se osvetljenje bavi razumevanjem i primenom znanja koje je već dato, tada to zovemo „prosvetljenjem”. Postavlja se pitanje: „Kako Bog prosvetljuje umove onih koji proučavaju Njegovu Reč?”

Najosnovniji nivo osvetljenja je saznanje o grehu; bez tog znanja, sve drugo je besmisleno. Psalam 18:28 kaže, „Ti buktinji mojoj svetlost daješ, Gospod Bog moj rasvetljuje moju tamu”. Psalam 119, najduže poglavlje u Bibliji je jedna pesma o Božijoj Reči. Stih 130 kaže „Objavljenje reči tvoje prosvetljuje, daje razum prostima”. Ovaj stih uspostavlja osnovni metod Božijeg prosvetljenja. Kada Božija Reč uđe u srce neke osobe, daje svetlost i razumevanje. Zbog ovog, nama se stalno govori da proučavamo Božiju Reč. Psalam 119:11 kaže: „U srce svoje tvoju reč zatvorih da ti ne grešim”. Stihovi 98 i 99 kažu: „Zapovesti tvoje čine me mudrijeg od neprijiatelja mojih, jer su one uvek sa mnom. Razumniji postah od svih učitelja svojih, jer naredbe tvoje predmet su misli mojih”.

Redovno proučavanje Božije Reči usmeriće nas i dati razumevanje u vezi sa životnim pitanjima. Ovo je prvi metod Božijeg prosvetljenja i početna tačka za sve nas. U Psalmu 119, mi takođe nalazimo drugi tip Božijeg prosvetljenja. Stih 18 kaže „Otvori mi oči tvoje da čudesa tvog zakona vidim”. Ova „čudesa” nisu nova otkrivenja, već stvari koje su bile davno zapisane, a čitalac ih tek sada razume. Jednostavno, stih 73 kaže: „Ruke su me tvoje stvorile i načinile, daj mi razum da se naučim zapovestima tvojim”. Ovaj vapaj je za ličnim razumevanjem primene Božijih zakona. Petnaest puta u ovom Psalmu, upućen je zahtev Bogu da podučava čoveka ili da mu pruži razumevanje Njegovih zakona.

Jedan odlomak koji nekad podstakne kontraverzu po pitanju prosvetljenja je Jovan 14:26: „A pomagač - tešitelj, Duh Sveti koga će Otac poslati u moje ime, on će vas naučiti svemu i podsetiće vas na sve što sam vam rekao”. Isus je svojim učenicima govorio u gornjoj sobi, dajući im poslednja uputstva pred svoju smrt. Ova posebna grupa muškaraca bila je odgovorna za širenje radosne vesti Isusa Hrista po celom svetu. Proveli su sa Njim tri i po godine, posmatrajući Njegova čuda i slušajući Njegova učenja. U prenošenju ovih učenja celom svetu, biće im potrebna posebna Božija pomoć da se svega tačno prisete. Isus je rekao da će ih Sveti Duh podučavati i podsetiti ih na ono što je bilo rečeno, tako da mogu da to prenesu drugima. Iako ovaj stih podučava da će apostoli imati božansku pomoć pri pisanju Evanđelja, ne podučava da će Duh učiniti isto za ostale vernike.

Kakav je, onda, prosveljujući rad Svetog Duha u vernicima? Efescima 1:17-18 kažu nam da Duh daje mudrost i otkrivenje u vezi sa Isusom Hristom i otvara oči razumevanja, tako da možemo da znamo Božije svrhe u našim životima. U 1. Korinćanima 2:10-13, Bog nam otkriva svoje planove pomoću Njegovog Duha, koji nas podučava duhovnim stvarima. Kontekst nas vodi do Božije Reči kao one koja je otkrivena. Božiji Duh će nas uvek upućivati na Božiju Reč kao naše uputstvo. Kao što je Isus rekao svojim učenicima u Jovanu 16:12-15, Duh prosto ponavlja što su Otac i Sin već rekli. Ovo ponavljanje nam pomaže da se setimo i u potpunosti čujemo šta nam je Bog već rekao. Ponekad, mi treba da čujemo stvari nekoliko puta, pre nego što ih zaista „čujemo”. Tu nastupa Sveti Duh.

Jedna stvar koja se previdi u raspravi o prosvetljenju je njegova svrha. Kada bi se čuli neki argumenti, ispalo bi da je jedina svrha prosveljenja precizno i akademsko razumevanje Božije Reči. Nema sumnje da Bog želi da mi precizno razumemo ono što nam je dao. Reči imaju značenje i moramo da obratimo pažnju na detalje u tim rečima. Međutim, akademsko razumevanje činjenica neće nikom doneti dobro, ako se te činjenice ne primene.

Vraćajući se na Psalam 119, vidimo da su izjave o svrsi povezane sa stihovima o prosvetljenju. „Razmišljaću o čudesima tvojim” (stih 27). „Urazumi me da se zakona tvog držim i svim srcem da ga čuvam” (stih 34), „da poznam naređenja tvoja” „da bih živeo” (stih 144). Prosvetljenje uvek ukazuje na delovanje. Zašto nam Bog pomaže da razumemo Njegovu Reč? Da bismo mogli da živimo u njenoj svetlosti. 1. Jovanova 1:6 pruža nam izazov „Ako kažemo da imamo zajednicu s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne tvorimo istine”. Možemo ovo da parafraziramo na sledeći način: „Ako kažemo da smo bili prosvetljeni, ali i dalje hodamo u tami, lažemo u vezi sa našim razumevanjem Božije Reči”. Duh Božiji, koji nas prosvetljuje da razumemo Božiju Reč, to znanje upotrebljava da bi nas vodio da ga i živimo. Rimljanima 8:14 kažu : „Jer svi, koje vodi Duh Božiji, ti su sinovi Božiji“. Prosvetljujuće delovanje Svetog Duha u našim životima je potvrda da smo zaista Božija deca.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je biblijska doktrina prosvetljenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries