settings icon
share icon
Питање

Шта је библијска доктрина просветљења?

srpski
Одговор


Једноставно речено, просвељење у духовном смислу је „паљење сијалице” у разумевању у некој области. Када се божанско осветљење бави новим знањем или будућим догађајима, то зовемо „пророштвом”. Када се осветљење бави разумевањем и применом знања које је већ дато, тада то зовемо „просветљењем”. Поставља се питање: „Како Бог просветљује умове оних који проучавају Његову Реч?”

Најосновнији ниво осветљења је сазнање о греху; без тог знања, све друго је бесмислено. Псалам 18:28 каже, „Ти буктињи мојој светлост дајеш, Господ Бог мој расветљује моју таму”. Псалам 119, најдуже поглавље у Библији је једна песма о Божијој Речи. Стих 130 каже „Објављење речи твоје просветљује, даје разум простима”. Овај стих успоставља основни метод Божијег просветљења. Када Божија Реч уђе у срце неке особе, даје светлост и разумевање. Због овог, нама се стално говори да проучавамо Божију Реч. Псалам 119:11 каже: „У срце своје твоју реч затворих да ти не грешим”. Стихови 98 и 99 кажу: „Заповести твоје чине ме мудријег од непријиатеља мојих, јер су оне увек са мном. Разумнији постах од свих учитеља својих, јер наредбе твоје предмет су мисли мојих”.

Редовно проучавање Божије Речи усмериће нас и дати разумевање у вези са животним питањима. Ово је први метод Божијег просветљења и почетна тачка за све нас. У Псалму 119, ми такође налазимо други тип Божијег просветљења. Стих 18 каже „Отвори ми очи твоје да чудеса твог закона видим”. Ова „чудеса” нису нова откривења, већ ствари које су биле давно записане, а читалац их тек сада разуме. Једноставно, стих 73 каже: „Руке су ме твоје створиле и начиниле, дај ми разум да се научим заповестима твојим”. Овај вапај је за личним разумевањем примене Божијих закона. Петнаест пута у овом Псалму, упућен је захтев Богу да подучава човека или да му пружи разумевање Његових закона.

Један одломак који некад подстакне контраверзу по питању просветљења је Јован 14:26: „А помагач - тешитељ, Дух Свети кога ће Отац послати у моје име, он ће вас научити свему и подсетиће вас на све што сам вам рекао”. Исус је својим ученицима говорио у горњој соби, дајући им последња упутства пред своју смрт. Ова посебна група мушкараца била је одговорна за ширење радосне вести Исуса Христа по целом свету. Провели су са Њим три и по године, посматрајући Његова чуда и слушајући Његова учења. У преношењу ових учења целом свету, биће им потребна посебна Божија помоћ да се свега тачно присете. Исус је рекао да ће их Свети Дух подучавати и подсетити их на оно што је било речено, тако да могу да то пренесу другима. Иако овај стих подучава да ће апостоли имати божанску помоћ при писању Еванђеља, не подучава да ће Дух учинити исто за остале вернике.

Какав је, онда, просвељујући рад Светог Духа у верницима? Ефесцима 1:17-18 кажу нам да Дух даје мудрост и откривење у вези са Исусом Христом и отвара очи разумевања, тако да можемо да знамо Божије сврхе у нашим животима. У 1. Коринћанима 2:10-13, Бог нам открива своје планове помоћу Његовог Духа, који нас подучава духовним стварима. Контекст нас води до Божије Речи као оне која је откривена. Божији Дух ће нас увек упућивати на Божију Реч као наше упутство. Као што је Исус рекао својим ученицима у Јовану 16:12-15, Дух просто понавља што су Отац и Син већ рекли. Ово понављање нам помаже да се сетимо и у потпуности чујемо шта нам је Бог већ рекао. Понекад, ми треба да чујемо ствари неколико пута, пре него што их заиста „чујемо”. Ту наступа Свети Дух.

Једна ствар која се превиди у расправи о просветљењу је његова сврха. Када би се чули неки аргументи, испало би да је једина сврха просвељења прецизно и академско разумевање Божије Речи. Нема сумње да Бог жели да ми прецизно разумемо оно што нам је дао. Речи имају значење и морамо да обратимо пажњу на детаље у тим речима. Међутим, академско разумевање чињеница неће ником донети добро, ако се те чињенице не примене.

Враћајући се на Псалам 119, видимо да су изјаве о сврси повезане са стиховима о просветљењу. „Размишљаћу о чудесима твојим” (стих 27). „Уразуми ме да се закона твог држим и свим срцем да га чувам” (стих 34), „да познам наређења твоја” „да бих живео” (стих 144). Просветљење увек указује на деловање. Зашто нам Бог помаже да разумемо Његову Реч? Да бисмо могли да живимо у њеној светлости. 1. Јованова 1:6 пружа нам изазов „Ако кажемо да имамо заједницу с њим, а у тами ходимо, лажемо и не творимо истине”. Можемо ово да парафразирамо на следећи начин: „Ако кажемо да смо били просветљени, али и даље ходамо у тами, лажемо у вези са нашим разумевањем Божије Речи”. Дух Божији, који нас просветљује да разумемо Божију Реч, то знање употребљава да би нас водио да га и живимо. Римљанима 8:14 кажу : „Јер сви, које води Дух Божији, ти су синови Божији“. Просветљујуће деловање Светог Духа у нашим животима је потврда да смо заиста Божија деца.Врати се на Српску страну

Шта је библијска доктрина просветљења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries